Veteranii și tinerii constănțeni au marcat 100 de ani de la decesul „Fiului Ostașului Necunoscut”

10343
Marți, 25 iulie, pentru a marca 100 de ani de la decesul „Fiului Ostașului necunoscut” – cum a fost numit elevul fruntaș Amilcar Săndulescu, reprezentanții filialelor constănțene ale Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități au organizat o serie de activități la care au participat reprezentanți ai Asociației Cercetașii României și elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. În sala de conferințe a Muzeului Militar Național „Regile Ferdinand” filiala Constanța, Cristi Crăciun – președintele AMVVD Constanța, a prezentat modul în care s-au desfășurat ceremonialele de inaugurare a „Mormintelor Eroilor” în Anglia, Franța, Italia, Belgia, SUA și Serbia, iar col.(r) Remus Macovei – președintele ANCE „Regina Maria” Constanța, a prezentat implicarea elevului fruntaș Amilcar Săndulescu, orfan de război, în alegerea Ostașului Necunoscut, tragica sa dispariție și, în mod deosebit, cum a fost și cum este cinstită memoria acestuia. A urmat vizita deosebit de atractivă a sălilor de expoziții ale muzeu militar recent renovat. Activitatea s-a încheiat la Capela Militară „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena III”, unde preotul Daniel Pleșa a oficiat o slujbă de pomeniere a lui Amilcar Săndulescu și a tuturor eroilor militari români.

Mormântul Ostașului Necunoscut este un simbol al sacrificiului soldaților căzuți pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial. România a fost printre primele state care a decis să inaugureze un monument dedicat ostașilor anonimi. Pentru alegerea Ostașului Necunoscut s-a hotărât ca, în luna mai a anului 1923 să fie exhumate osemintele a zece ostaşi anonimi care și-au dat viața pe câmpurile de luptă unde s-au dat mari bătălii.

Ceremonia desemnării osemintelor Ostaşului Necunoscut s-a desfăşurat la Mărăşeşti, în data de 14 mai 1923. Punctul culminant l-a avut în prim plan pe elevul militar Amilcar C. Săndulescu, premiant în clasa a I-a al Liceului Militar „Dimitrie A. Sturdza” din Craiova şi orfan de război, care a fost desemnat să aleagă sicriul cu osemintele Ostaşului Necunoscut. În faţa celor zece sicrie de stejar, orfanul de război l-a ales pe cel de-al patrulea, înaintea căruia a îngenunchiat şi a rostit cuvintele care aveau să intre în legendă: „Acesta este tatăl meu!”.

La puțin timp după acest eveniment solemn, pe 23 iulie 1923, elevul fruntaș Amilcar Săndulescu s-a stins din viață. Acesta a venit în vacanță la mare, alături de alți orfani de război – ca o recompensă penru jertfa părinților lor, dar s-a înecat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6176 secunde