Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii. "Județul nostru își plânge doi militari căzuți în luptă"

413

Articole de la același autor

Vineri, 11 noiembrie, România a celebrat Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. Cu această ocazie, Asociația Militarilor Veterani AMVVD - Sucursala Constanța a transmis un mesaj de laudă și mulțumire:

„Astăzi (n.r. 11 noiembrie), de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, este un prilej de a le mulțumi tuturor militarilor care și-au îndeplinit misiunile externe cu onoare! Profesionalismul deosebit al militarilor români participanți la misiuni în teatrele de operații este apreciat de aliații și partenerii noștri externi. România participă la misiuni internaționale chiar dinainte de a fi membră NATO, iar profesionalismul militarilor a contribuit la primirea noastră în această alianță, precum și în Uniunea Europeană. Totodată, le aducem un pios omagiu celor treizeci de eroi care au făcut sacrificiul suprem în teatrele de operații, aflați sub tricolorul românesc. Alți aproximativ 200 au fost răniți. Veteranii din teatrele de operații, personal activ, în rezervă sau în retragere, fiecare dintre aceștia reprezintă un exemplu de curaj, patriotism și loialitate față de țară. Cei care poartă haina militară o poartă cu mândrie și respectă jurământul dat: «Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții!»” , transmit reprezentanții AMVVD.



În amintirea primului militar român decedat în teatrul de operații


Semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul (post mortem) Iosif Silviu Fogorași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan. În perioada 1996 – 2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operații, iar peste 200 au fost răniți.



„Pentru cine încă nu știe: România este acolo unde este drapelul României și sunt cetățeni români! Județul nostru își plânge doi militari căzuți în luptă: Ionel Gheorghiță Drăgușanu și Adrian Postelnicu, ambii sublocotenenți postmortem. Fie că suntem din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecție și Pază sau altor structuri din Sistemul Național de Apărare, suntem cei pe care țara se poate baza la nevoie! Experiența acumulată în luptele reale, după cel de-al Doilea Război Mondial, ne responsabilizează față de orice amenințare venită împotriva țării noastre din exterior. Noi, veteranii din teatre de operații domiciliați în județul Constanța, am început atât prin forțe proprii, cât și cu sprijinul autorităților locale și centrale crearea unor facilități: o serie de parteneriate semnate în beneficiul veteranilor, Clubul Veteranilor, care este un loc de socializare pentru membri. Fiind mai tineri, nu îi uităm nici pe veteranii din Al Doilea Război Mondial, cărora întotdeauna le-am arătat respect pentru suferințele și îndârjirea de a-și apăra țara. În ultimii doi ani, i-am sprijinit, prin întocmirea și depunerea documentației la Arhivele Militare pe aproximativ 1.200 dintre urmașii prizonierilor de război. Dumnezeu să îi odihnească pe Eroi și succes în activitatea profesională tuturor veteranilor din teatrele de operații!”, este mesajul transmis de Asociația militarilor veterani AMVVD - Sucursala Constanța.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4253 secunde