Despre oină şi tradiţie, cu Nicolae Dobre, preşedintele FRO. "Orice român trebuie să fie mândru de acest sport"
Articole de la același autor
Prezent la Podcast Cuget Liber, preşedintele Federaţiei Române de Oină, Nicolae Dobre, ne-a dezvăluit tainele acestui sport minunat pe care din ce în ce mai mulţi copii îl îndrăgesc. Care este starea de spirit în oină, care sunt rezultatele şi ce aşteptări şi obiective are Federaţia Română de Oină aflaţi chiar de la Nicolae Dobre, în rândurile următoare.
- Domnule Nicolae Dobre, vreau să vă întreb: cum mai stăm la capitolul oină în prezent?
- În general, facem foarte bine, pentru că suntem la sfârşit de an. Am avut un an foarte plin şi lista evenimentelor care vor fi organizate încă nu s-a finalizat. Sper să găsim timpul necesar pentru a pune în practică lucrurile pe care ni le-am propus. A fost un an extrem de interesant. La Constanţa au fost foarte multe evenimente şi de aici, de la Constanţa, au plecat foarte multe evenimente care s-au organizat în toată ţara.
- După cum bine ştiţi, anul trecut am început un proiect ambiţios împreună cu Consiliul Judeţean Constanţa şi Inspectoratul Școlar Judeţean Constanţa, Caravana „Redescoperă Oina”, prin care ne-am dorit să informăm profesorii de educaţie fizică şi copiii despre acest sport. Este un proiect pe care l-am început cu oarecare temeri, pentru că oina nu este un sport foarte cunoscut, chiar dacă la nivel naţional Constanţa este cunoscută pentru performanţele obţinute de-a lungul timpului de Frontiera Tomis.
- Spre bucuria noastră, aceşti copii au avut modele în acest sport. Aţi pomenit de Frontiera Tomis Constanţa. Ei sunt modele. Copiii şi-au dorit să ajungă la fel ca şi idolii lor. Au dorit să simtă pe pielea lor ce înseamnă oina. Vorbim despre un sport care nu este uşor. Trebuie să ai foarte multe calităţi, cum ar fi forţă, viteză, reflexe, îndemânare. Copiii au reuşit să se integreze. Spunea cineva, la începutul secolului, despre faptul că oina ar trebui să reprezinte un sport al culturii naţionale. Mai mult decât atât, Spiru Haret este cel care a introdus oina în şcoli, pentru că este un joc dinamic, care se poate practica foarte uşor. De asemenea, Mihail Sadoveanu a spus că orice om vrednic trebuie să practice oină. Tot el a spus că orice om care nu practică oină nu face două parale. Orice român ar trebui să fie mândru de acest sport şi cel puţin să cunoască oina, nu neapărat să o practice. Din păcate, dacă facem un sondaj la nivel naţional, există foarte puţini oameni care au văzut pe viu un meci de oină. La Constanţa, avem o colaborare foarte bună cu mass media din oraş şi ei mediatizează acest sport. Avem foarte multe publicaţii care sunt alături de noi, inclusiv voi, Cuget Liber şi Antena 3 Constanţa şi vă mulţumesc foarte mult pe această cale.
- Constanţa a fost întotdeauna considerată capitala oinei, prin prisma rezultatelor pe care Frontiera Tomis le-a obţinut. Sediul Federaţiei Române de Oină este la Constanţa şi acest lucru este extrem de important, pentru că proiectele în ţară pleacă de la Constanţa.