Din centrele de plasament, Vali Osman a ajuns pe marile scene: "Sunt împlinit pentru că mi-am găsit pasiunea"

26941
1

Articole de la același autor

Ritmul înfocat al dansurilor grecești l-a acaparat pe Vali Osman (21 de ani) încă de pe vremea când era copil. Mișcările rapide, dar în același timp foarte precise l-au atras atât de mult pe acest tânăr încât și-a dorit, cu orice preț, să devină, într-o zi, instructor de dans. Și iată că, după ani întregi de muncă și repetiții intense, visul i-a fost îndeplinit. Acum, este prezent la diferite evenimente importante, pe scene din România, dar şi de peste hotare. La momentul actual, el le explică tuturor cursanților săi pașii dansului lui Zorba, Sirtaki, considerat a fi cel mai cunoscut dintre toate dansurile grecești, emblematic prin rigurozitatea și precizia cu care sunt executate mișcările. Bineînțeles, repertoriul unui spectacol de dans grecesc cuprinde mai multe stiluri decât ce ați avut ocazia să vedeți în filme, despre care vă va povesti în interviul ce urmează Vali, un etern îndrăgostit de muzica și dansurile elene, de când a deschis ochii și a început să facă primii pași în centrele de plasament în care a crescut.





- Când ți-ai descoperit pasiunea pentru dans? Ce te-a atras în mod special?

-Pasiunea pentru dans am descoperit-o încă de când eram mic, la grădiniță. Mai întâi, am observat mulți dansatori talentați și am fost fascinat, iar acest lucru mi-a declanșat un interes pentru dans. Am început să iau lecții de dans și, în timp, pasiunea a crescut de la o repetiție la alta și mi-a adus, în plus, și o serie de emoții pozitive. Gândul de a dansa sau de a lua parte la cursuri de dans mi-a adus o fericire profundă și împlinire. Progresul meu de la o repetiție la alta mă făcea să fiu mai încrezător în mine. Totodată, mi-am dezvoltat și capacitatea de concentrare. Dansul necesită concentrare și atenție la mișcare și ritm, iar eu am experimentat diverse stiluri de dans, de-a lungul anilor. Când am găsit dansurile grecești, în esență, am simțit cu toată ființa mea că acestea mi se potrivesc cel mai bine, acestea mă reprezintă. Simțul profund al potrivirii mi-a adus și o dorință puternică de a persevera.



- Ai crescut în mai multe centre de plasament. La ce vârstă ai fost adus în centre?

-De când m-am născut, am fost dus la un centru de plasament. După aceea, am tot fost transferat la diferite centre.



- Ții legătura cu familia biologică? Mai ai frați, surori?


-Nu țin legătura cu familia biologică și nu știu dacă am frați sau surori.





- Cum a fost copilăria ta? Care este cea mai frumoasă amintire?

-Copilăria mea pot să spun că a fost cu de toate. Am avut experiențe frumoase, dar și experiențe mai puțin frumoase. Experiențele mai puțin plăcute au avut potențialul de a contribui la evoluția și creșterea mea personală. Am învățat din multe greșeli și am dezvoltat capacitatea de a mă adapta ușor schimbărilor. Cea mai frumoasă amintire o am de când am dansat pentru prima dată pe o scenă. A fost la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța. Atunci când am urcat pe scenă, am simțit cu entuziasm că pregătirea intensivă merită exprimată în fața publicului. M-am simțit minunat, apreciat de către public și așa s-a creat un moment memorabil.





- Ce înseamnă pentru tine dansul? Ai merge pe alt drum, dacă ar trebui să o iei acum de la început?

-În primul rând, dansul pentru mine înseamnă o formă de a mă relaxa. În al doilea rând, dansul înseamnă și sănătatea mea. Mă ajută să îmi îmbunătățesc starea de bine, să îmi crească nivelul de energie, să fiu mai flexibil. Mișcarea are o importanță deosebită în menținerea sănătății corpului. Să ne aducem aminte că aceasta este locuința noastră pe parcursul vieții. În altă ordine de idei, mă bucur mai mult de viață, pentru că, în momentul în care dansez, se declanșează multă fericire în mine pe care o pot exprima în exterior. Nu simt să merg pe alt drum. Sunt împlinit pentru că mi-am găsit pasiunea, ceea ce mi se potrivește, încă de mic copil.

Dansul mi-a oferit oportunitatea de a-mi împărtăși pasiunea. O mare satisfacție este să văd cum elevii fac progres de la o oră de dans la alta. Fericirea pentru progresul lor este și fericirea mea.





- Ai participat de curând la festivalul desfășurat în Larnaca, Cipru. Te-ai gândit vreodată că vei ajunge la o competiție atât de importantă?

-Am fost foarte încântat să primesc invitația de a urca pe scenă la Cyprus Zorba Festival. M-am gândit că va veni momentul în care pasiunea mea pentru dans va fi cunoscută de cât mai mulți oameni. Mi-am stabilit obiective clare în cariera mea de dansator și, cu încredere, acestea încep să se îndeplinească. Participarea la un astfel de festival a fost o oportunitate excelentă pentru mine să interacționez și să cunosc alți participanți care împărtășesc aceeași pasiune pentru dans. Cu toții am rămas cu amintiri plăcute de la festival și așteptăm cu entuziasm următorul, când ne vom reuni din nou.



- Cine ți-a fost mentor? Cine ți-a îndrumat primii pași în arta dansului?

-În cadrul școlii de dans „Encanto Dance Academy”, am descoperit dansurile grecești. Mergeam la ore de dans de salsa alături de Vlad Laurian Dumitrescu și Lavinia Toma. După un timp, am aflat de la doamna Steluța Popa de Ioannis Perdikaris, că este instructor de dansuri grecești și mi s-a făcut cunoștință cu el. Am început să merg la orele lui și lângă el am început să învăț primii pași de dansuri grecești. Mi-a plăcut modul lui de a explica mișcările. A fost răbdător, încurajator și m-a susținut mereu. Am avut un mentor care a crezut în mine și m-a îndrumat cu mare drag.



- Cum este să ai propriii elevi? Sunt interesați constănțenii să fie introduși în lumea frumoasă a dansurilor greceşti?


-Îmi place să aduc zâmbete pe chipul oamenilor. Atmosfera grecească ia amploare în rândul constănțenilor, iar în cadrul cursurilor de dansuri grecești, oamenii își pot descoperi pasiunea și au oportunitatea de a cunoaște oameni noi. Dansul este o modalitate minunată de a-ți petrece timpul după o zi de muncă.





- Ce îți dorești de la viață? Care sunt planurile tale pentru viitor?

-Îmi doresc, din adâncul inimii mele, să am parte de sănătate. Aceasta este cheia care îmi va permite să continui să-mi împărtășesc pasiunea cu cât mai multe persoane. Pentru viitor, am un vis ferm de a înființa propria mea școală de dans. Aș dori ca aceasta să fie un loc în care oamenii de toate vârstele să poată să învețe și să se conecteze prin intermediul dansului.



Comentează știrea

Dezamagit
9 octombrie 2023
VO

Pt CUNOSCATORI e complet pe dinafara. Nu le are deloc cu dansul grecesc. Mai bine s-ar apuca de dansuri orientale. I s-ar potrivi mai bine.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5233 secunde