Florentin Chiforeanu, omul care crede în schimbare. "Mentalitatea noastră este o problemă!"

9750
De cele mai multe ori, politica este cu oameni şi despre oameni. Există foarte multe persoane care, din anumite motive, şi-ar dori să facă politică. Unii dintre aceşti oameni vor să intre pe această scenă pentru a face cât mai bine oraşului sau, pur şi simplu, localităţii în care trăiesc. Şi pentru a putea schimba ceva la starea generală în care se află localitatea, fac acest pas.

Nu de foarte mult timp, pe scena politică din oraşul Constanţa a apărut un om care vrea să schimbe de la zero mentalitatea oamenilor din acest oraş. El spune că, dacă oamenii îşi schimbă mentalitatea, atunci se va schimba şi oraşul.

Este vorba despre Florentin Chiforeanu, un constănţean get-beget, care a ales în urmă cu mulţi ani să plece în afara graniţelor, iar acum s-a întors pentru a face ceva pentru locul natal.

Florentin Chiforeanu este preşedintele Organizaţiei Judeţene a Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) Constanţa şi crede în schimbare. Mai multe vă spune chiar el, în rândurile care urmează.



-Domnule Chiforeanu, spuneţi-ne mai multe despre începuturile dumneavoastră în viaţa publică din Constanţa. Cum v-aţi făcut cunoscut?

-În luna iunie a anului 2000, am devenit consilier în cadrul Consiliului Municipal Constanța, Comisia de Urbanism. Din poziția respectivă am militat pentru dezvoltarea urbanistică a orașului. Dar, atenție, în urmă cu 25 de ani, cu totul altele erau problemele Constanței. Nu începuse, nici nu se punea problema de „P+7”, zarea orașului. Desfrâul urbanistic a început după 2004. Dar proiectul care m-a făcut cunoscut la vremea respectivă a fost lărgirea străzii Soveja.

-Pentru o perioadă aţi lucrat în interiorul clubului de fotbal FC Farul Constanţa. Ce v-a atras la acest sport, la această funcţie?

-Mi-a plăcut fotbalul datorită prestației echipei naționale din perioada copilăriei și adolescentei mele. Referitor la funcție, pentru mine a fost o onoare să servesc acest sport.



-A urmat, apoi, plecarea dumneavoastră în afara României. De ce aţi ales acest drum şi cum v-aţi acomodat peste graniţe?


-Eu, personal, cred în construcția care se numește Uniunea Europeană. În luarea deciziei, cel mai greu au cântărit dorința copilului de a avea un cadru profesional înalt specializat și faptul că acestuia, adică copilului, îi face plăcere să ne aibă în preajmă. Referitor la adaptare, au fost zero probleme.

- Ce puteţi să ne spuneţi despre experienţa dumneavoastră trăită în străinătate? Este mai bine sau mai rău ca aici?

- În vestul Europei funcționează meritocrația și familia mea se simte excelent într-un asemenea mediu. Eu, personal, mai am niște polițe de plătit pe aici, adică nu am putut să stau nepăsător să privesc cum spărgătorii de bancomate ajung deputați sau senatorii au depistat în cutia neagră a avioanelor otrava. Dacă este mai bine sau mai rău? Răspunsul este lung și complex, nu pot să-l înghesui în câteva cuvinte.



- V-aţi întors în Constanţa şi acum sunteţi președintele Organizaţiei Judeţene PUSL Constanța. Ce vă propuneţi pentru Constanţa pe viitor?

- Să conving cât mai mulți oameni că a fi om este o obligaţie, cel mai bine te simți când faci lucruri umane şi, cu alte cuvinte, politica măsoară cantitatea de dragoste pe care o avem față de copiii noștri.

- Luaţi în calcul să candidaţi pentru postul de primar al municipiului Constanţa în 2024? Sau pentru postul de preşedinte al CJC?

- Nu voi candida pentru niciunul din cele două posturi. Este singurul meu răspuns pe care vi-l pot oferi la această întrebare.



- Ce credeţi că îi lipseşte la ora actuală acestui oraş?


- În acest moment, pentru orașul Constanța, întâia lipsă o reprezintă grija și respectul omului faţă de om. Trebuie să avem respect faţă de semenii noştri. Dacă respecţi, vei fi respectat. Dacă nu, nu vei fi respectat. Este normal acest lucru.



- Care sunt pasiunile dumneavoastră? Ce faceţi atunci când nu vă ocupaţi de politică? Cum vă petreceţi timpul liber?


- Deoarece, de foarte mulți ani, îmi gestionez singur timpul, eu nu am timp de muncă și timp liber. Când îmi dictează conștiința sau angajamentul în faţa unor oameni, muncesc non-stop. Pe de altă parte, când am chef să discut cu un prieten pe nu știu ce teme, istorie, filosofie, religie, trag maşina pe dreapta și discut. Când nu mă ocup de politică, dorm. Să mă explic. Pentru mine, politica înseamnă gestionarea vieții. Viaţa trebuie gestionată în fiecare secundă. Pasiunile mele sunt diferite. Eu sunt în zodia Taurului şi în primul rând pasiunea mea este să-mi fac datoria de om. Și aici, fişa postului, uneori, este foarte scurtă, alteori este foarte lungă.





- Vă rog să ne spuneţi 3 lucruri pe care le-aţi schimba în Constanța şi să argumentaţi.

- Aş putea să vă enumăr trei lucruri care le-aş schimba la acest oraş. În primul rând mentalitatea, în al doilea rând mentalitatea şi în al treilea rând, tot mentalitatea. Nu vreau să argumentez. Ar fi şi culmea să argumentez.

- La final, un mesaj pentru cetăţenii municipiului Constanţa.

- După cum lesne se observă, n-am vorbit despre camioane cu pavele, luminițele de Crăciun de deasupra tarabelor cu kebab, dunga continuă de la Gară la Păpădie cerută de Bruxelles, visul numit transportul în comun gratuit și, bineînțeles, ceea ce a devenit obsesia constănțeană, plata parcării. Am vorbit despre ceea ce este în mintea și în sufletul nostru. Aici trebuie să se facă schimbarea. Pentru ca orașul Constanța să devină frumos și prietenos, trebuie ca noi să gândim și să simţim frumos și prietenos. În fapt, orașul este oglinda noastră. Vă mulțumesc din suflet!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3748 secunde