Centrul Cultural Judeţean "Teodor T. Burada" cultivă gustul pentru frumos

Laura Stroe Abibula: "Publicul trebuie educat. Dacă le oferi activități multiple, oamenii îți vor trece pragul"

2457
3

Articole de la același autor

Prin numeroasele cursuri şi activităţi pe care le organizează, Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” din Constanța urmărește ridicarea nivelului de cultură, asigurarea unei educații adecvate pentru copii, tineri, dar şi adulți. Totodată, întreg colectivul de profesori îşi dorește să le transmită celor care li se adresează principalele criterii prin care cursanții să poată proteja patrimoniul cultural, pentru a-i forma în perspectiva educației permanente. Pentru a afla care mai sunt noutăţile şi ce anume li se oferă cursanţilor, am discutat cu directorul interimar al instituţiei, Laura Stroe Abibula.





-Doamna director, ce urmărește Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” prin activitățile pe care le derulează?

-Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” este una dintre cele mai complexe instituții din Constanța, având în vedere că activitatea instituției se desfășoară pe mai multe domenii: Secția Cultural Educativă - Școala Populară de Arte și Meserii; Universitatea Populară - secție ce întreține mișcarea culturală și dezvoltă cursanților afinități față de actul artistic, stimulând autoeducația la orice vârstă și de orice condiție socio-profesională; Secția „Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul” - Promovare Cultură Tradițională, Serviciul Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și Exploatare a Filmelor, care desfășoară activități și proiecte cinematografice. Astfel, activitățile realizate în cadrul instituției sunt organizate în așa fel încât să abordeze și să susțină diferite arii culturale și să atragă un public numeros spre cultură, fiecare individ având interese diferite. Acesta este locul unde fiecare poate găsi un domeniu de activitate plăcut și interesant.



-Ce proiecte și-a propus conducerea în perioada următoare?

-În momentul de față, instituția are în derulare două proiecte importante, dintre care amintim „Book Impact - Cartea Dobrogeană”, expoziție itinerantă de carte dobrogeană care s-a desfășurat la Constanța, Tulcea, iar în perioada 24-31 octombrie, expoziția se va muta la Biblioteca Națională a României din București. Tot în luna octombrie se va desfășura partea a doua a proiectului cultural „Regina Maria în America: cea mai frumoasă față a diplomației românești”. Proiectul intenționează să se constituie într-un punct de referință în spațiul public și în mediul online despre diplomația Reginei Maria și să reunească, sub formă de documentar, date, informații istorice și fotografii, care sunt mai puțin cunoscute, pentru a evoca și promova momente importante din istoria României. Sfârșitul acestei luni va avea ca rezultat lucrările din cadrul proiectului cultural-artistic „Tradiții și inovații în arta contemporană”, inițiat de Secția Cultural Educativă, catedra Arte Vizuale, expert Florentin Sîrbu. Plecând de la tehnica tradițională folosită în realizarea icoanelor, în cadrul proiectului se vor realiza interpretări plastice contemporane folosind tehnica sticlei fuzionate. În noiembrie, publicul constănțean va fi invitat să serbăm împreună Ziua Dobrogei, eveniment important al Cetății, pe care îl vom marca printr-o serie de evenimente, dintre care dezvăluim: Spectacol Extraordinar de Folclor susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”, expoziția lucrărilor realizate în cadrul proiectului cultural Tabăra de pictură Kreator Art, desfășurată anul acesta în mai multe localități din Dobrogea (Cetatea Histria, Adamclisi, Delta Dunării, Cheile Dobrogei etc). Totodată, vă putem spune că la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va avea loc, în data de 14 noiembrie, un spectacol multietnic organizat de Consiliul Județean Constanța, cu participarea ansamblurilor de dans ale minorităților din Dobrogea.

-În ce spații vă desfășurați activitatea la acest moment?

-Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” își desfășoară activitatea în mai multe sedii. Sediul administrativ se situează în strada Dumbrava Roșie nr.15, unde se susțin și cursurile de pictură, grafică, dansuri, actorie și chitară. Două dintre sediile unde se susțin cursurile din cadrul catedrei de Canto și Instrumente se află pe bulevardul I.C. Brătianu nr. 46, respectiv I.C. Brătianu nr. 68, iar activitatea cinematografică, precum și alte evenimente pentru tineret, și nu numai, se desfășoară la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, situat pe bulevardul Ferdinand nr. 56.



-Cum credeți că poate fi stimulat gustul pentru artă/cultură al constănțenilor? Ce ar trebui făcut?

-Diversificarea evenimentelor consider că este un punct de pornire pentru a atrage un public numeros în cadrul activităților culturale desfășurate de Centrul Cultural. Publicul trebuie educat. Atât timp cât le oferi activități multiple, din mai multe paliere, majoritatea dintre ele având accesul gratuit, fie și din curiozitate, oamenii îți vor trece pragul. Dacă reușești să îl cucerești din prima, cu siguranță va fi atras și a doua oară. Pe de altă parte, consider că orice eveniment, fie el spectacol de teatru, muzică, balet, dans, divertisment, expoziție, lansare de carte etc, trebuie să te facă să îți pui întrebări, să pleci măcinat de anumite curiozități, să vrei să descoperi mai multe în legătură cu subiectul propus. Cred că acesta este unul dintre rolurile culturii, să ne facă să vrem să descoperim mereu noi informații și, bineînțeles, să ne îmbogățească spiritual și emoțional.

-Sunt interesaţi tinerii din ziua de azi de instrumente precum nai, saxofon, ţambal?

- Trebuie înțeles de la bun început că aceste cursuri sunt cursuri vocaționale. Drept pentru care cursantul trebuie să aibă o afinitate, o chemare nativă pentru cursul la care se înscrie. Fără anumite abilități, nu oricine poate urma aceste cursuri. Din păcate, există din ce în ce mai puțini instrumentiști la țambal, nai. În ceea ce îi privește pe tinerii din ziua de azi, cu părere de rău, vă dezvălui că sunt tot mai puțin atrași de aceste instrumente. Avem cursanți, însă numărul lor este relativ mic.



-Cine se ocupă de lecțiile de împletituri? Aveți cereri pentru susținerea acestor ore?

- Cursul de împletituri din diferite materiale este susținut de prof. Lucia Niculescu. Cursul abordează lucrul cu firele și fibrele naturale; împâslirea lânii; diverse împletituri din fire și fibre naturale sau sintetice, precum și lucrul la războiul de țesut. Momentan, nu sunt cereri atât de multe pentru a se forma o grupă, dar ne dorim ca pe viitor să atragem un număr mare de cursanți care să învețe meșteșugul împletitului și să confecționeze din diferite fibre vegetale sau animale diverse obiecte cu rol decorativ, dar și practic pentru gospodărie.



-Care sunt cele mai căutate cursuri pe partea de Arta Mișcării?

-Catedra Arta Mișcării cuprinde următoarele cursuri: balet, actorie, dans modern, dans contemporan, dans sportiv, aerobic, instructor dans. Cei care doresc pot urma și cursul de specializare pentru a aprofunda cursul urmat (dans, actorie, balet). În cadrul Centrului, majoritatea cursanților noștri preferă cursul de actorie, probabil pentru că orele de actorie sunt benefice nu doar celor care doresc să urmeze o carieră artistică, dar și pentru buna desfășurare a procesului educativ, de pildă la clasă - pentru formarea dicției, memoriei, învățării logice, căpătând deprinderi utile. Un alt curs extrem de frecventat din cadrul catedrei Arta Mișcării este dansul modern, o formă de expresie corporală mai liberă spre deosebire de alte forme, precum baletul, fiind totodată, mijlocul artistic de exprimare a unui mesaj, printr-o succesiune de mișcări ritmice, variate și expresive ale corpului, executate în ritmul muzicii.



Comentează știrea

Ionel
21 octombrie 2022
bravo

Eu cred ca Laura va ajuge inevitabil Primarita...

Cenzura, Traienel
21 octombrie 2022
Felicitari !

De ce stergeti si aici ? Ce e deplasat ? (Titlu, Nume, Mesaj). "Din zat de cafea la mine arata pe umbra la Primarita, dar la Primareasa e cu alb stralucitor !".

Aspect
21 octombrie 2022
Ref. Comentarii

In momentul in care aveti si optiunea pt. comentarii, pai normal e sa fie aproape toate, atita vreme cit se pastreaza un limbaj decent. Au fost 3 comentarii initial, 2 ati sters fara nici un sens (unul era al meu, am adaugat din nou). Nu este in regula modul in care procedati ! Sau poate asta o fi politica ziarului de a pastra doar ce e convenabil ! Daca e asa degeaba conceptul de "PRESA LIBERA".

Pagina a fost generata in 0.3912 secunde