Premii consistente în bani la ediția XXVI a Festivalului "Dan Moisescu"

268
Premii consistente în bani la ediția XXVI a Festivalului

Articole de la același autor

Licențiat în teologie și absolvent al Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București (în 1952), Dan Moisescu (14 iunie 1909 – 1976) s-a dedicat muzicii populare din primii ani ai carierei sale.

În 1947, pasiunea sa pentru culegerea de folclor se materializează printr-o amplă „Culegere de jocuri, colinde și superstiții” din Făcăeni, Ialomița, al cărei manuscris îl va depune la Biblioteca Academiei șase ani mai târziu. Mai multe sute de piese reprezintă și culegerile din Dobrogea și Ardeal ale lui Dan Moisescu, pe care le-a și armonizat și aranjat pentru orchestra populară. În 1949 este angajat ca solist vocal al nou înființatei Orchestre „Barbu Lăutaru” a Institutului de Folclor, în paralel cu activitatea de cântăreț în Corul Filarmonicii „George Enescu“. Ajunge, apoi, solist vocal al orchestrei „Flacăra Prahovei” din Ploiești (1961-1963), dirijor și solist vocal al Ansamblului de cântece și dansuri „Brâulețul” din Constanța (1963-1965), dirijor și solist vocal al Orchestrei „Miorița” a Filarmonicii „Gheorghe Dima“ din Brașov, profesor la Școala populară de artă din Constanța (1970-1974), perioadă în care se ocupă cu succes și de organizarea de orchestre și ansambluri școlare și cântă cu o orchestra proprie, într-un restaurant rezervat străinilor din Eforie.

S-a dat startul înscrierilor

Pentru a-l aduce permanent în atenție, Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, organizează și în acest an, în perioada 5-6 octombrie 2022, Festivalul-Concurs de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”, ajuns la cea de-a XXVI-a ediție, ce se va desfăşura la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța.

De altfel, înscrierile au debutat și au loc pe pe bază de fişă de înscriere ce va fi trimisă pe adresa - Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, str. Dumbrava Roșie nr. 15, tel./fax: 0241/619.293 sau pe adresa de e-mail:scoaladearte.constanţ[email protected].

Potrivit noului regulament, concursul se va desfășura anul acesta pe două secțiuni: interpretare instrumentală (instrumente de suflat, instrumente cu coarde) și interpretare vocală.

Pot participa la concurs artişti amatori, solişti vocali și instrumentiști de muzică populară. Pentru secţiunea interpretare instrumentală, limita de vârstă este între 10-25 ani. Pentru secţiunea interpretare vocală, soliştii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16-25 de ani. Pentru a participa la preselecţie, concurenţii trebuie să aibă vârsta minimă împlinită (10 ani pentru secțiunea interpretare instrumentală, respectiv 16 ani pentru secțiunea interpretare vocală) şi vârsta maximă de 25 ani (împliniţi până în ziua concursului).

Juriul va fi format din specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare. Preşedintele juriului va fi o personalitate în domeniul valorificării folclorului românesc.

Pe baza clasamentului stabilit de juriu se vor acorda următoarele premii: Trofeul „Dan Moisescu” – 3.000 lei. Secţiunea interpretare instrumentală: Premiul I - 1500 lei; Premiul II - 1000 lei; Premiul III - 700 lei; Mențiune - 500 lei; Premiu special - 300 lei. Secţiunea interpretare vocală: Premiul I - 1500 lei; Premiul II - 1000 lei; Premiul III - 700 lei; Mențiune - 500 lei; Premiu special - 300 lei. Juriul are libertatea de a nu acorda sau a redistribui unele premii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4717 secunde