De ce are nou-născutul păr pe umeri și pe urechi

8141
De ce are nou-născutul păr pe umeri și pe urechi - nounascutpar-1408795514.jpg
Părinții n-ar trebui să-și facă probleme din cauză că bebelușul lor are păr pe urechi și pe umăr. După cum spun specialiștii Copilul.ro, acest păr subțire și moale, numit lanugo, este comun la nou născuți. De obicei, dispare la 36-40 de săptămâni de gestație, ceea ce explică de ce copiii născuți prematur sunt predispuși să-l aibă. La naștere, acest puf ar putea acoperi corpul bebelușului tău, exceptând zonele ochilor, buzelor, tălpilor, zonelor genitale la fetițe și va cădea în câteva săptămâni de la naștere. Odată căzut, părul nu va mai reapărea. Deci nu vă îngrijorați de acest lucru și nu încercați să frecați pielea bebelușului, altfel riscați să o iritați, pielea fiind foarte fină și subțire. După căderea pufului, pe scalp va apărea părul normal, care nu va mai dispărea.

Se schimbă culoarea de la naștere?

Este normal ca părul să-și schimbe culoarea, să capete o nuanță mai închisă pe măsură ce bebelușii cresc. Deși motivele nu sunt foarte clare, mulți cred că de vină pentru această schimbare este pigmentarea. Iată ce spun specialiștii:

La naștere, părul bebelușului depinde de genetică, etnie, dar și de hormoni. Indiferent de cât de mult păr ar avea sau indiferent de culoarea lui, nu te atașa prea mult de acest apect. Părul i se va schimba probabil în timpul primului an de viață.

Influența moștenirii genetice

Eumelanina determină culoarea părului. Cu cât cantitatea de eumelanină este mai crescută, cu atât bebelușul va avea părul mai închis la culoare; invers, dacă are o cantitate redusă de eumelanină înseamnă că el va avea părul blond. Ca părinți, îi dați copilului gene pentru a produce eumelanină. Unele dintre aceste gene vor fi adoptate de copil, altele nu. De aceea, culoarea părului copilului nu seamănă neapărat cu cea a părinților sau a fraților. Același lucru este valabil și în ceea ce privește textura părului.

Căderea părului

Înainte de naștere, fătul prezintă un nivel crescut de hormoni sexuali, primiți de la mamă. După naștere, acest nivel de hormoni scade, iar părul bebelușului cade. În situația în care bebelușul s-a născut cu păr, acesta îi va cădea probabil în primele șase luni, pe fondul schimbărilor hormonale. De obicei, după 9-12 luni, părul copiilor începe să crească, dar este posibilș ca părul bebelușului să înceapă să crescă abia la un an de viață. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 August 2014
Stire din Life and Style : Ce faci dacă micuțul mănâncă mult
Sâmbătă, 23 August 2014
Stire din Life and Style : Așa prepari un smoothie pentru copii
Sâmbătă, 26 Iulie 2014
Stire din Life and Style : Secretele sexuale ale bărbaților
Pagina a fost generata in 0.4194 secunde