Alegeri europarlamentare. Românii pot vota la orice secţie din ţară sau străinătate. În afară nu se utilizează urna mobilă

401
Alegeri europarlamentare. Românii pot vota la orice secţie din ţară sau străinătate. În afară nu se utilizează urna mobilă - alegeri-euro-1717757932.jpg
Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi desemna reprezentanţii în Parlamentul European, fiind organizate 18.955 de secţii de votare în ţară şi 915 în străinătate - cele mai multe în Italia, Spania şi Marea Britanie.

Românii trebuie să aleagă 33 de eurodeputaţi care să le reprezinte interesele la Bruxelles în următorii cinci ani, fiind intraţi în competiţia electorală 494 de candidaţi aflaţi pe listele partidelor sau înscrişi ca independenţi.

Pot vota duminică la europarlamentare cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, şi care nu se află sub consiliere judiciară sau tutelă specială printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau care nu sunt condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea dreptului de a alege. Totodată, au drept de vot şi cetăţenii comunitari (din alt stat membru UE) care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanţii României în Parlamentul European.

Potrivit MAE, cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre UE pot să îşi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European numai după ce dau o declaraţie potrivit căreia nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale sunt înscrişi.

Alegătorii votează la secţiile la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa. Însă, în cazul în care în ziua scrutinului alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, el poate vota la europarlamentare la orice secţie din ţară, fiind înscris în listele electorale suplimentare.

Totodată, cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul străin, domiciliu, reşedinţă, turism, pot vota la orice secţie organizată în afară numai dacă nu se regăsesc în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde cetăţenii români care îşi exercită dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene. Dacă alegătorul se regăseşte în tabel, acesta poate vota doar după ce semnează o declaraţie potrivit căreia nu şi-a exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin în alt stat membru al Uniunii Europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4572 secunde