Alegerile, monitorizate video, pentru combaterea votului multiplu

310
1
Alegerile, monitorizate video, pentru combaterea votului multiplu - alegeribun-1481292392.jpg

Articole de la același autor

La alegerile parlamentare din acest an, vom înregistra două premiere. Pe de o parte, va fi introdus un sistem electronic de monitorizare a prezenței la urne și combatere a votului multiplu, care a fost aplicat cu succes la alegerile locale din 5 iunie, iar pe de altă parte, la scrutinul din decembrie, organizatorii vor monitoriza video procesul de numărare a voturilor. Concret, în ziua alegerilor parlamentare nu se supraveghează video votul ca atare, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele. 


În acest context, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, susține că alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi "probabil cele mai transparente" care s-au desfășurat vreodată în istoria României. 


De asemenea, șeful STS a vorbit despre filmarea operațiunii de numărare a voturilor, precizând că aceasta nu este o măsură doar declarativă și că există un sistem care să monitorizeze dacă se filmează sau nu. 


"Neefectuarea acestei operațiuni de filmare este infracțiune, fiindcă înseamnă alterarea procesului electoral. În momentul în care undeva, la o secție de vot, unei tablete, unui dispozitiv de genul acesta i s-a întrerupt funcționarea aplicației de înregistrare video, în centrul de monitorizare se semnalează automat acest lucru. Este atenționată persoana care răspunde de buna desfășurare a activităților în secția de vot și se va vedea dacă e un incident tehnic sau dacă a fost o întrerupere voluntară", a explicat Marcel Opriș. 


El a mai declarat că filmările vor fi păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre înregistrări. 


În ceea ce privește semnalările de vot multiplu, șeful STS a adăugat că acestea pleacă automat la poliție, fără a fi filtrate de sistemul gestionat de STS. 


"În momentul în care un CNP a fost introdus a doua oară în sistem cu intenția de a vota, se generează informatic o semnalare care pleacă automat la poliție", a explicat Marcel Opriș. 


Comentează știrea

DODO
10 decembrie 2016
chiar nu se poate ?

de ce urnele nu sint transparente asa cum am vazut la altii ? atunci s-ar observa mai bine cite buletine se baga si pot fi apoi folosite usor ca plasticul rezista astfel nu mai necesita manufacturieri la fiecare scrutin ceea ce cred ca iese mai ieftin

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2898 secunde