ANI a sesizat Inspecția Judiciară în cazul judecătorului care a decis că Diaconu poate candida

107
ANI a sesizat Inspecția Judiciară în cazul judecătorului care a decis că Diaconu poate candida - aniasesizat-1397664778.jpg

Articole de la același autor

Agenția Națională de Integritate a sesizat Inspecția Judiciară din CSM cu privire la conduita judecătorului de la Tribunalul București care a decis că Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, oficiali din IJ. 
Potrivit sursei citate, în cazul sesizării ANI va fi verificat modul în care a decurs procesul din 4 aprilie de la Tribunalul București, pentru a se stabili dacă judecătorul a săvârșit vreo abatere disciplinară. 
"S-a înregistrat astăzi (miercuri, n.r.) și va fi repartizată în sistem aleatoriu unui inspector. Vor fi făcute verificări prealabile în legătură cu aspecte vizând modul în care s-a luat decizia și se va stabili dacă sunt indicii ale săvârșirii unei abateri disciplinare de către judecătorul de caz", au precizat sursele citate, pentru Mediafax.
Raportul întocmit de Inspecția Juridiară va fi înaintat Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide dacă își va însuși sau nu concluziile acestuia.
Judecătoarea Camelia Maria Ilie, de la Tribunalul București, a admis, în 5 aprilie, contestația lui Mircea Diaconu privind candidatura acestuia ca independent la alegerile europarlamentare.
Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București, care în 9 aprilie a menținut hotărârea Tribunalului Capitalei.
Judecătoarea Camelia Maria Ilie a arătat, în motivarea deciziei privind candidatura lui Mircea Diaconu, că acesta are "vocația legală incontestabilă" de a ocupa funcția de europarlamentar, arătând totodată că legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice nu poate fi asociată legii penale.
Potrivit motivării, prin Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii Agenției Naționale de Integritate, legiuitorul a îngăduit unei persoane față de care s-a constatat starea de incompatibilitate să ocupe funcții alese, între care și calitatea de membru din partea României în Parlamentul European, pe perioada celor trei ani, nu însă și funcții numite. 
"În aceste condiții, întrucât candidatura contestatorului Diaconu Mircea vizează funcția de europarlamentar, funcție în mod evident integrată funcțiilor eligibile, nu este incidentă interdicția invocată de către BEC prin decizie, drept urmare, contestatorul Diaconu Mircea are vocația legală incontestabilă de ocupa funcția de europarlamentar", a notat judecătoarea în motivare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9065 secunde