Caravana "DNA-ul Pădurilor", la Constanţa / "Avem foarte multe probleme de mediu și toate acestea se traduc într-o afectare a sănătății noastre"

270
Caravana

Articole de la același autor

UPDATE / Stelian Ion: "Am fost la Comorova. Acum, zilele acestea. Am văzut cum flagelul continuă. Nu știu în cât timp putem să înființăm acest DNA al pădurilor. Dacă lucrurile vor merge așa cum trebuie, am putea să îl înființăm și în acest an. Depinde de toată lumea. Depinde de noi, românii. Acesta este proiectul nostru, dar nu ar trebui să fie doar al nostru. Ar trebui ca acest proiect să îi intereseze pe toți parlamentarii din România. Trebuie ca cei care se vor implica, să fie competenți. Trebuie ca de aceste cazuri să se ocupe procurori competenți"





UPDATE / Diana Buzoianu: "Avem nevoie de acest DNA al pădurilor dacă vrem ca pădurile din România să nu mai dispară sub ochii noștri. În 2012 Green Peace a spus că în acea perioadă România a pierdut 3 hectare de pădure pe ora. Lemnul nu este declarat și este pierdut de tara noastră. În 2022 reieșea că peste 8000 de dosare de infracțiuni civice au fost clasate. Noi suntem în această situație pentru ca mafia lemnului are structuri bine impuse. Mafia lemnului sta pe un munte de bani. Mafia lemnului are legături de complicitate cu reprezentati ai autorităților locale. Ce pun acești oameni la bătaie? De cele mai multe ori noi nu putem face nimic. În momentul în care avem structuri infracționale atat de puternice la nivel local, dacă vrem sa luptam, de partea inelul trebuie sa avem bani alocați. Nu putem să avem doar declarații și gânduri bune din partea miniștrilor. Aceasta bătălie este pe viață și pe moarte. Jurnaliștii au fost bătuți, hărțuiți, sechestrați. Parlamentarii care depun proiecte să curețe aceste sistem, primesc amenințări. Pădurari care vor să protejeze pădurile sunt demult ori omorâți. Trebuie să spunem stop acestui măcel. Vom merge în 10 județe să vedem care sunt măsurile legale pe care putem să le luăm. Sunt 10 județe în care nou toți suntem furați. Vrem să discutăm cu reprezentanții societății civile dar și cu oamenii. Ne-am întalnit cu ei și am început să strângem semnături. Romsilva nu și-a îndeplinit rolul esențial de protecție. Avem corupție la nivel local. Nu se înțelege care este legătura între sănătatea noastră și faptul că reușim să distrugem aceste semnături. În Constanța Mafia lemnului și-a făcut de cap. Pădurea din Mircesti a fost măcelărită. Nu au plătit decât o amendă. Am întrebat dacă exista un dosar penal. Este o mare nedreptate. Ce nu au reușit să distrugă în Constanța, încearcă să distrugă rechinii imobiliari. Vorbim de Pădurea Comorova care a ajuns la sub 400 de hectare. Este imaginea unui edil care nu a pus interesul vostru deasupra ci mai degrabă și a îndopat buzunarele cu niste bani. Oamenii au nevoie de aer curat. Avem nevoie de acest DNA al pădurilor. Au zis că nu sunt bani, că lupta este pierdută. Oamenii care au întors privirea timp de 30 de ani la acest măcel al pădurilor spun aceste lucruri morbide. De aceasta măsură România are nevoie. Trebuie să avem un instrument real prin care să îi punem la punct"




UPDATE / Stelian Ion: "Eu și colega mea, Diana Buzoianu, suntem gazdele dumneavoastră. Am redepus un proiect de lege care se numește Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Medii. Popular, DNA-ul pădurilor. Până în prezent structurile actuale de parchet nu au avut suficientă apetență pentru a aborda frontal acest fenomen infracțional. Este nevoie de o schimbare. Este nevoie să acționăm așa cum a făcut-o statul român să combată corupția și s-a înființat DNA. Dacă nu vom avea o astfel de structură este foarte puțin probabil ca lucrurile să se schimbe. Argumentele nu sunt ok. Lucrurile nu sunt bine deloc. Această structură trebuie să aibă specialiști, experți, mijloace tehnice cu care sa poată face anchete. Dacă nu se face nimic vom vedea an de an cum pădurile sunt puse la pământ, cum aerul este afectat, cum se vor otrăvi fântânile, și asa suntem și noi afectați. Vom lăsa în urmă un mediu nociv. A fost nevoie să redepunem acest proiect pentru că din păcate curtea constituțională a dat o decizie de neconstituționalitate. Vreau să și liniez faptul că întreaga țară este afectată de acest flagel. Probleme nu avem doar la Constanța, unde avem zone în care se depozitează ilegal deșeuri. Pădurile noastre sunt afectate și mă refer la pădurea Comorova. Lacul Siutghiol și Lacul Tanacariei au de suferit. Rechinii imobiliar le-au distrus. Avem foarte multe probleme de mediu și toate acestea se traduc într-o afectare a sănătății noastre"




USR a dat startul caravanei DNA-ul Pădurilor - un tur al țării prin județe cu scopul de a promova proiectul de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), inițiat de parlamentarii Diana Buzoianu, Stelian Ion și Silviu Dehelean.


Astfel, în aceste momente, la Hotel Continental Forum din Constanţa se desfăşoară o conferinţă de presă, după ce anterior a avut loc o amplă dezbatere pe tema proiectului mai sus amintit, dar și pentru descoperirea problemelor legate de infracționalitatea de mediu la nivel local. 


La discuție sunt invitați reprezentanți ai unor ONG-uri și specialiști locali pe probleme de mediu din Constanța. La dezbatere au participat: Stelian Ion (deputat USR, inițiator al legii), Diana Buzoianu (deputat USR, inițiator al legii), Remus Negoi (senator USR Constanța), Eugen Terente (deputat USR Tulcea) Costel Vicol (senator USR Tulcea) ONG-uri și specialiști locali.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3787 secunde