Candidații propun lucruri trăsnite…

Constanța va uita de șomaj și salarii mici. Proiecte reale sau gogoși electorale pentru scoaterea orașului din sărăcie?

2634
10
Constanța va uita de șomaj și salarii mici. Proiecte reale sau gogoși electorale pentru scoaterea orașului din sărăcie? - constantalocurimuncasomaj-1464024474.jpg

Articole de la același autor

Constanța nu este un oraș cu o rată a șomajului ridicată, însă asta nu înseamnă că economia locală duduie. Din contră. Piața forței de muncă are fluctuații sezoniere, turismul estival fiind un burete ce absoarbe procente bune din rata șomajului. Însă, din păcate, acest vârf ține foarte puțin și este orientat, în general, spre o forță de muncă necalificată și prost plătită. În rest, industria portuară, construcțiile și comerțul sunt singurele ramuri ale economiei locale ce ține Constanța angajată. Nu avem mari companii, parcuri industriale, agenți economici care să angajeze forță de muncă înalt calificată și bine plătită. De aceea, avem anual mii de absolvenți de facultate ce nu își pot găsi job-uri conform pregătirii lor, fiind nevoiți să se reprofileze înainte de vreme spre meserii ce nu au nicio legătură cu ceea ce au învățat la școală. Așa se face că, la nivelul țării, într-un clasament al salariilor medii brute, Constanța ocupă un rușinos loc 11.

Privind lucrurile din această perspectivă, cu siguranță, municipiul Constanța are o mare problemă. Și fiindcă tot este campanie electorală, vom vedea în continuare cum abordează candidații la Primăria Constanța problema locurilor de muncă și a șomajului în orașul pe care și-l dispută pe 5 iunie.

v v v

Dumitru Bădrăgan, candidatul PRU, spune că proiectul său se axează pe "ideea promovării respectului pentru constănțeni". "Este necesară atragerea de investitori în zona metropolitană, lucru care poate fi realizat prin proiecte de dezvoltare a parcurilor industriale, prin predictibilitate în ceea ce privește cadrul legislativ local, nivelul de taxe și impozite pentru o perioadă de cinci ani, perioadă la care se raportează orice investitor în zona de producție", spune Bădrăgan.

v v v

Ion Budi, candidat independent, prin programul său "Trebuie să avem un oraș curat", propune ca Primăria să "sprijine direct și activ dezvoltarea economică a orașului în multiple dimensiuni". "Atragerea investițiilor private internaționale și sprijinirea micilor întreprinzători va contribui la crearea de locuri de muncă decent remunerate și creșterea veniturilor municipalității", spune Budi.

v v v

Claudiu Octavian Ceti, candidatul PPU, susține că "crearea locurilor de muncă înseamnă atragerea de investiții, atragerea de investiții înseamnă dezvoltare, prin Industrializarea Constanței".

"România deține o treime din cursul Dunării, 200 km de țărm și cel mai mare port la Marea Neagră - Constanța. Față de Rotterdam, cel mai important port european, oferă avantajul competitiv al reducerii cu 5 zile a perioadei de transport pentru bunurile provenind din Asia; Investitorii beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe teren și clădiri", spune Claudiu Ceti în manifestul său electoral, propunând totodată și înființarea a patru parcuri industriale în Constanța.

v v v

Gigi Chiru, candidatul ALDE, spune că toate proiectele sale majore pe care le-a propus în campania electorală sunt generatoare de locuri de muncă și venituri pentru municipalitatea constănțeană. De asemenea, acesta propune "încurajarea parteneriatelor dintre firmele și companiile care vor să dezvolte capacități de producție și Primăria Constanța prin negocierea anumitor facilități".

v v v

Vergil Chițac, candidatul PNL, propune în programul său electoral "elaborarea unui regulament de facilități fiscale în vederea atragerii de investiții".

"Facilitățile fiscale se acordă companiilor care efectuează investiții și creează locuri de muncă. Plafoanele minime pentru care se acordă aceste facilități vor fi stabilite congruent cu obiectivele municipalității și în acord cu planul de dezvoltare regională", se arată în programul acestuia.

Mai mult, Chițac ar vrea ca Primăria să ofere investitorilor terenuri în concesiune sau spre închiriere terenuri pentru dezvoltare gata echipate din punct de vedere utilitar. De asemenea, candidatul liberal propune "crearea de incubatoare și Hub-uri de afaceri pentru stimularea industriilor creative", obiectivul fiind "atragerea tinerilor antreprenori, interesați de promovarea ideilor de afaceri valoroase și a tinerilor care doresc dezvoltarea unui bussines inovativ". Tot la capitolul dezvoltare economică, Chițac propune construirea unui parc industrial: "O soluție ar putea fi actuala zonă industrială a orașului (care cuprinde fabrica de ulei, fabrica de bere, parcul logistic și alte activități economice), care va fi legată de noua centură de sud-vest orașului prin dezvoltarea terenului ce le desparte".

v v v

Decebal Făgădău, candidatul PSD, spune că marea problemă a Constanței nu este rata șomajului, ci lipsa locurilor de muncă bine plătite, dar și un decalaj mare între ce forță de muncă produc instituțiile academice și ce se caută în economia reală. "În momentul de față, Constanța are trei piloni economici: 1. Economia portuară și serviciile conexe; 2. Turismul; 3. Economia permanentă a Constanței. În acest context, lipsa locurilor de muncă nu reprezintă o problemă. Problema Constanței este în schimb nivelul de salarizare și lipsa economiei atractive pentru tineri. Din păcate, nu există un parcurs cursiv în strategia noastră de dezvoltare economică, iar formarea profesională (ceea ce produce mediul academic și comanda socială) nu este corect integrată în cerințele economiei reale.

Plecând de la această realitate, propunem un dialog permanent între cele două entități, astfel încât elevii și studenții ieșiți de pe băncile școlilor să fie bine pregătiți și calificați pentru ceea ce are nevoie piața de muncă. De aceea, noi avem deja înființate și funcționale Consiliul Consultativ Economic și Consiliul Consultativ Academic care vor pivota în jurul municipalității. Astfel, crearea unei platforme de dezbatere între mediul de afaceri și cel academic este un prim pas, pe care noi deja l-am făcut", a declarat Decebal Făgădău.

Acesta menționează crearea unor incubatoare de afaceri pentru tineri (acordarea unor facilități din partea administrației locale) și implementarea unei platforme de afaceri în zona IT&C, care va primi o primă comandă chiar de la municipalitate: integrarea tuturor serviciilor publice, administrative, sociale, culturale și educative pe o platformă on-line.

v v v

Nicolae Grosu, candidatul PRM, susține că este necesară adoptarea unui proiect subsecvent Strategiei de dezvoltare economică durabilă a municipiului care să asigure utilizarea eficientă a resurselor locale și a forței de muncă neocupate.

v v v

Claudiu Palaz, candidatul PMP, propune, în programul său electoral "Deschide Constanța": "construirea unui parc industrial; crearea infrastructurii necesare atragerii de investiții; crearea de locuri de muncă; dezvoltarea parcurilor industriale actuale; realizarea unui parteneriat cu Camera de Comerț Industrie, Navigație și Agricultură Constanța pentru a găsi împreună facilități pentru investitori; facilități fiscale la plata impozitelor locale aferente bunurilor mobile și imobile pentru firmele care își vor desfășura activitatea în aceste parcuri."

Tot pentru crearea de noi locuri de muncă, acesta promite că va atrage investitori prin eliminarea "sponsorizărilor" către primărie și stabilirea unui dialog cu ambasadele membre ale Uniunii Europene și nu numai, menit să "deschidă noi oportunități economice pentru oraș".

v v v

Omer Sunay, candidatul PND, aduce printre prioritățile sale "deschiderea rutei feribot Constanța-Istanbul-Constanța și crearea locurilor de muncă prin atragerea rapidă a investițiilor în zona industrială a municipiului Constanța".


N.R.: Candidații au fost prezentați în ordinea alfabetică 


Comentează știrea

In atentia...dl Fagadau...Viitorul primar!
24 mai 2016
salariii la ....RATC

Salariul de incadrare majoritar ( 80%) la RATC este de 1400 ron - dupa majorarea salariului min pe ec-.Sa traiti bine DL primar cu salarii de astea unde Net sal eate.....de1100 ron la persomal calificat ...sa traiti bine

Coco
24 mai 2016
Tatu ce zice?

De ce nu il intrebati si pe Tatu ce are in masterplan? Sa vedeti ca asta are pretenari si transforma orasu in Albena , va zic e dat naibii baiatu asta numa sa nu-l pui sa deschida gura , eu il vitez ca mi-e drag

m
24 mai 2016
mm

Vorbe goale si limbaj de lemn.Asta este orasul fara politicieni,are doar patroni.Multi si hoti.

constantean
24 mai 2016
alegeri la romani

Fagadau e singurul candidat care va da mai departe ajutoarele pt incalzire si tichete pt alimente la batrani si nevoiasi...Restul sant niste hoti care o data ajunsi in functie vor fura si cheltui banul public pt nevoile lor sau clientela politica vezi cazul Vergil C si...Mafia pdl ....care a acaparat PNL....Sant in stare de ori ce de la crime si tragedii colective la ori ce pt asi atinge scopul .Asta este mafia PDL

Pavel
24 mai 2016
Supergogosi

GOGOSI !!! Mai bine ar injura porcos,decat sa dea cu asemenea aberatii.

sa i-o dau in bot
24 mai 2016
@constantean

stapanului tau Fagadau.

@constantean
24 mai 2016
nume de sluga

Sa ni se deie ! Ne da Fagadau ca nu da de la el.Mama voastra de milogi si slugi.Va veni si ziua voastra cea din urma.

Răspuns la: alegeri la romani
Adăugat de : constantean, 24 mai 2016
Fagadau e singurul candidat care va da mai departe ajutoarele pt incalzire si tichete pt alimente la batrani si nevoiasi...Restul sant niste hoti...
Monica
24 mai 2016
Tatu redus la tacere

Vai de noi? Tatu nu mai are nimic in cap ? El nu stie ce sa facă pentru Constanta? Ca el doar candidează impotriva lui Mazăre. Nu contează ca Mazăre nu mai candidează! Sa vedeti si voi pe ce planeta e asta!

Simona
24 mai 2016
Tatu

m-am maritat cu el sa aiba un banut de campanie si sa dea bine la CV , dar sotul meu schimba cu adevarat tiparele , nu stie ce vrea sa faca nu are idee ce se intampla intr-o primarie dar important e ca vrea , votati sa ajung si eu sotie de primar , in rest gata cu rautatile la adresa lui , e tanar si el si dornic

Tatu
24 mai 2016
Raspunsuri

Cine spune ca nu stiu ce vreau sa fac pentru Constanta? Eu vreau sa dezvolt Constanta cu mai multe saloane de masaj erotic. Daca nu la fiecare bloc macar la doua dar de la care sa nu fugi cu chilotii in vine . Vorbesc din proprie experienta. Si vreau sa ma imbogatesc pe spinarea Constantenilor, ce nu ati priceput? Daca nu ma votati va reclam la DNA... aaaaaaa

Pagina a fost generata in 1.1417 secunde