Pasajul de la Tomis a intrat în reparații. Va fi transformat în galerie de artă

3284

Articole de la același autor

Pasajele Constanței, deși puține de le numeri pe degetele de la o mână, sunt lăsate de ani de zile în paragină. Întunecate, cu pereții murdari și jupuiți, devenite veceuri publice, constănțenii au învățat să le ocolească și să se lipsească de ele.

În al doisprezecelea ceas, autoritățile locale par că și-au amintit de pasajele pietonale și s-au pus pe treabă. Primul pe lista de lucrări de reabilitare este pasajul de la Tomis, de altfel și cel mai circulat. Încă din luna martie, viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, anunța că vor fi demarate reparațiile. "Până când se va reface toată strada Ștefan cel Mare, inclusiv pasajul, acesta trebuie igienizat și refăcut astfel încât să poată fi utilizat. În termen scurt, pasajul se va transforma", a anunțat viceprimarul.

Acum pasajul este în lucru. Muncitorii au izolat zona, au curățat treptele de gresia veche și spartă și au început să îndrepte pereții. "Treptele vor fi refăcute și vor fi pavate, tavanul și pereții vor fi zugrăviți. Tot pasajul va fi igienizat și va mirosi a curat", ne-au spus lucrătorii.

Expoziție în pasaj

Se pare că reprezentanții autorităților locale au gânduri mari cu acest pasaj, aflat în centrul Constanței, într-o zonă intens circulată. Aceștia vor să amenajeze acolo o expoziție cu fotografii realizate de artiști constănțeni mai puțin cunoscuți. "Să sperăm că nu este doar o spoială de ochii lumii, pentru că suntem în campanie electorală. Pasajul acesta ar fi trebuit să fie întreținut și să arate civilizat, pentru că pe aici trec zilnic mii de oameni, iar vara este plin de turiști. Este păcat că nu au fost în stare ani la rând să pună o gresie pe scări și să dea un var o dată la câteva luni, ca să nu ajungă în halul acesta. S-au trezit acum! Tot este mai bine decât niciodată!", ne-a spus Augustin Chivu, din Constanța.

Pasajele groazei

După finalizarea lucrărilor de pe strada Ștefan cel Mare, va veni rândul pasajului pietonal de la Gară. În prezent, acesta se află într-o stare avansată de degradare. Este plin de gunoaie, grafitti și mirosuri pestilențiale. Nu ar fi mult de lucru. După schimbarea instalațiilor electrice, pentru a putea fi luminat, mai trebuie doar curățată zona și dată o vopsea nouă pentru a schimba mirosul.

Situația cea mai gravă este la pasajul de la Abator. Acesta nu mai este folosit de pietoni de mult timp, singurii care își fac veacul pe acolo fiind oamenii străzii sau golanii din zonă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5302 secunde