Cum se va dezvolta Zona Metropolitană Constanța în perioada 2014-2020

1707
4
Cum se va dezvolta Zona Metropolitană Constanța în perioada 2014-2020 - dsc0225-1313692444.jpg

În cursul zilei de ieri, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "Zona Metropolitană Constanța" (ZMC) a organizat o dezbatere privind prioritățile și modalitățile de abordare ce au fost stabilite pentru perioada 2014-2020.

În cadrul acestei întrevederi, consilierul coordonator din cadrul ZMC, Adrian Crăciun, a susținut o prezentare în care a abordat elementele esențiale din cadrul strategiei de dezvoltare a Zonei Metropolitane Constanța. Crăciun a specificat că această propunere este în stare brută, planul fiind deschis pentru orice alt proiect viabil și de necesitate.
Purtătorul de cuvânt al ZMC a amintit că Zona Metropolitană conține 15 localități în care trăiesc 500.000 de locuitori, adică 65% din populația județului. Crăciun a specificat că, în viitoare abordare a strategiei de dezvoltare, se va ține cont de puncte forte ale Constanței, cele mai multe proiecte fiind adresate zonei turistice.
În ceea ce privește punctele slabe, care împiedică demararea unor proiecte mai ample, Adrian Crăciun a menționat că ZMC va încerca să elimine disparitățile de dezvoltare între municipiul Constanța și celelalte 13 localități din vecinătatea sa și va încerca să soluționeze problematica transportului deficitar dintre localități. De asemenea, se speră ca, pe viitor, să fie creat un program operațional care să rezolve problemele privind starea precară a sistemului sanitar și se va încerca să se găsească o moda-litate de prelungire a duratei sezonului estival. Ca factori ce vor ajuta la dezvoltarea ZMC, purtătorul de cuvânt al asociației a amintit de câteva oportunități realizate sau aflate în plină des-fășurare, printre care menționăm: finalizarea autostrăzii București - Constanța și conectarea aces-teia la Culoarul Pan-European de Transport IV și intensificarea procesului de descentralizare prin creștere a autonomiei locale.

Proiectele prioritare pentru perioada 2014-2020
În mod concret, obiectivele strategice ale ZMC pentru perioada 2014-2010 vor fi axate pe trei categorii mari: Constanța locuitorilor, Constanța turiștilor, Constan-ța investitorilor. Proiectele prioritare se vor axa în mod principal pe domenii precum sănătate, infrastructură și turism.
În prima instanță, este vizată reabilitarea și modernizarea Spitalului Clinic Județean de Urgențe Constanța, pentru care ZMC a încercat să găsească fonduri și în strategiile anterioare. În ceea ce privește regenerarea urbană a zonei centrale a municipiului Constanța, Crăciun a amintit de proiectul privind reabilitarea infrastructurii pentru promenada Cazinoului și de cel privind restaurarea pieței Ovidiu, inclusiv a scărilor de acces către port și străzilor adiacente din zona Peninsulară. Cele două proiecte au fost realizate și vor fi depuse în cursul acestei luni.
Referitor la cele cinci orașe și opt comune din jur, Crăciun a menționat că dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare va fi abordată pe patru zone, toate urmând a beneficia de fonduri pentru lucrări de iluminat public, utilități, reabilitări de drumuri, etc.
Un alt proiect care s-a regăsit și pe planul strategic anterior și pentru care nu au fost reperate fon-duri este cel privind șoseaua de coastă, cunoscută și sub numele de Riviera Tomis. Adrian Crăciun a menționat că proiectul este în curs de a fi pus în aplicare, urmând a fi depus pentru finanțare în luna octombrie. Crăciun a declarat că, pentru această inițiativă, a fost realizat studiul de fezabilitate, în acest moment lucrându-se la proiectul tehnic.

Pe lângă proiectele mențio-nate, ZMC va încerca să găsească finanțare pentru dezvoltarea sistemului hidrotehnic de protecție a plajelor și falezelor, "o iniția-tivă foarte importantă, care nu se poate rezolva fără fonduri de la bugetul de stat". De asemenea, în cele opt comune incluse în ZMC, vor fi amplasate centre de tineret, se vor executa lucrări de modernizare a aeroportului Mihail Kogălniceanu și se va trece la construirea Sălii Polivalente Constanța.
În ceea ce privește investițiile în obiective turistice, Crăciun a amintit o serie de proiecte mai vechi, precum Portul Turistic Tomis, Canalul de legătură între Lacul Siut-ghiol și Lacul Tăbăcăriei, realiza-rea unei instalații teleschi nautic pe Lacul Siutghiol și realizarea proiectul privind orășelul lacustru Water Land pe Lacul Siutghiol.



Comentează știrea

anti maidanezi
19 august 2011
doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a insti tutiilor subordonate primariei

1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi chiar si in sezon estival,2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorde scandaluri nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri,nu conteaza ca acum e vara,asa fac si iarna si primavara..

mircea
19 august 2011
HAHALELE

o adunatura de hahalele , ei nu sunt in stare sa faca canalizare si retele de curent in constanta ( Palazu Mare ), si fac gargara cu zona metropolitana !

qwerty
19 august 2011
La multi ani !

Azi am implinit varsta de 110 de ani (multumesc,asemenea!).Cand am auzit prima data de Zona Metropolitana Constanta,eram tinerel,aveam 80 de ani.In vremurile astea tulburi,au si copii astia un job.Sper sa apuc 140 de ani si sa vad Zona Metropolitana Constanta,dar pe ei nu-i vad bine. Apa minerala,mici,bere,congrese,intalniri,sedinte foto,multe serate muzicale cu tema "Zona Metropolitana Constanta" nu dau bine la stomac.Muncesc mult baietii, stresul e mare,nu-i vad bine.

Mishu
19 august 2011
Proasta aia a mai promis ...

Angajata Primariei pe care Mazare a imbogatit-o , a mai promis de nu stiu cate ori... Uitati-va la fata ei de cutra imbatranita in rautate cu parul de matura , si aveti in continuare incredere in oamenii lui Mazare si betivul de Nicusor C.!!!!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 19 Noiembrie 2010
Stire din Politică-Administrație : Big Brother de Constanța
Marţi, 14 Decembrie 2010
Stire din Social : O, brad frumos, cu cetina de criză!
Pagina a fost generata in 0.5796 secunde