Constănțenii, așteptați la vot

Duminică, ne alegem europarlamentarii!

775
11
Duminică, ne alegem europarlamentarii! - sfarsitdecampaniepentrupe-1400783142.jpg
Începând de ieri și până duminică, cetățenii cu drept de vot din statele Uniunii Europene (UE) sunt chemați la urne pentru alegerile
care vor înnoi Parlamentul European. 


Pentru alegerea celor 751 de parlamentari din viitoarea legislatură a PE 2014 - 2019 sunt așteptați la vot circa 375 de milioane de cetățeni ai UE, Parlamentul European fiind singura instituție a Uniunii Europene aleasă direct. Votul a început, ieri, în Olanda și Marea Britanie, și continuă, astăzi, când votează cehii și irlandezii, iar sâmbătă, 24 mai, sunt programate alegerile în Letonia, Malta și Slovacia. De remarcat că, în Republica Cehă, votul continuă și sâmbătă, fiind singura țară membră unde scrutinul se desfășoară pe parcursul a două zile. În fine, duminică, 25 mai, au loc alegerile pentru PE în restul, de fapt marea majoritate a celor 28 de state ale Uniunii: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația - cel mai nou stat membru -, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria. 


În țara noastră, campania electorală pentru alegerile europarlamentare se va încheia sâmbătă, la ora 7.00, iar cei peste 18.300.000 de alegători vor fi chemați la urne duminică, de la ora 7.00, putând să-și exercite votul până la ora 21.00. 


Ca și la alte alegeri, cetățenii români cu domiciliul în România își pot exercita dreptul de vot la secțiile din țară în baza actului de identitate, inclusiv carte de identitate provizorie, pașaport sau carnet de serviciu militar. Cetățenii români care în ziua de referință se află în străinătate vor putea vota la secțiile de votare organizate în afara țării. Și cei aflați în ziua alegerilor în altă localitate decât aceea unde sunt înscriși pe lista electorală specială își pot exercita dreptul de vot, la orice secție de votare, în baza documentului de iden-titate valabil. 


Ce constănțeni candidează la alegerile europarlamentare 
15 partide și alianțe, dar și opt independenți își dispută cele 32 de mandate de europarlamentari la care România are dreptul, în baza prin-cipiului proporționalității degresive. 


În România, alegerile pentru Par-lamentul European nu au generat niciodată interesul electoratului, motiv pentru care mai toate partidele se așteaptă la o prezență la urne care să nu depășească 25-30%. Din aceste considerente, europarlamentarele sunt mai mult un test pe care partidele din România îl dau în vederea prezidențialelor. 


În ceea ce privește ordinea pe buletinele de vot, conform tragerii la sorți, PDL ocupă prima poziție pentru alegerile europarlamentare, iar poziția a doua este a PMP, urmat de UDMR, PSD-UNPR-PC, PNL și PRM. 


A doua etapă s-a referit la partidele politice care au candidați la alegerile europarlamentare, dar nu au membri în acest moment în Parlamentul European. Astfel, poziția șapte pe buletinele de vot va fi ocupată de Alianța Națională a Agricultorilor, poziția a opta de Partidul Dreptății Sociale, iar poziția a noua de Partidul Noua Republică. 


Partidul Verde ocupă poziția a zecea pe buletinele de vot, iar Partidul Forța Civică poziția a 11-a. Următoarele po-ziții sunt ocupate de Partidul Ecologist Român - poziția 12, Partidul Alternativa Socialistă - 13, PNȚCD - 14 și Partidul Poporului Dan Diaconescu - 15. 


După extragerile făcute de pre-ședintele BEC, acesta a precizat că următoarele locuri de pe buletinele de vot vor fi ocupate de candidații inde-pendenți care s-au înscris în cursa pentru alegerile europarlamentare, în ordinea depunerii acestor candidaturi.


Poziția 16 de pe buletinele de vot este ocupată de Corina Ungureanu, urmată de Constantin Titian Filip, Dănuț Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Peter Costea, Mircea Diaconu și Valentin Dăianu.


În altă ordine de idei, referitor la ju-dețul Constanța, nu toate partidele cu filiale la malul mării au reprezentanți pe listele pentru alegerile europarla-mentare, astfel că PDL, PSD și PMP nu sunt reprezentate de niciun con-stănțean. În schimb, chiar dacă se află pe un loc neeligibil, PNL Constanța o are pe listă pe tânăra Cristina Steliana Mihailovici. Un alt constănțean care poate fi găsit pe lista acestor alegeri este președintele PP-DD Constanța, Gheorghe Slabu. Și pe lista Partidului Forța Civică se află constănțeni, respectiv, Alma Micu și Teodor Munteanu, în timp ce Partidul Ecologist Român îl are pe Dumitru Bădră-gan. De departe, singurii constănțeni care au mai fost aleși în funcții reprezentative sunt europarlamentarul Sebastian Bodu și fostul deputat Maria Stavrositu, care se regăsesc pe lista propusă de PNȚCD.


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
get redirected here
10 iunie 2014
get redirected here

100 vg e liquid Stiri Politică : Duminică, ne alegem europarlamentarii! | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online get redirected here http://snyderstrategy.net/dekang-e-liquid/ecigarette-brands-reviews-showcase-user-experience.asp

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7223 secunde