Eugen Tomac îi cere premierului Nicolae Ciucă să dea Austria în judecată

177
Eugen Tomac îi cere premierului Nicolae Ciucă să dea Austria în judecată - tomacciuca-1674989214.jpg
Europarlamentarul Eugen Tomac îi cere premierului Nicolae Ciucă, într-o scrisoare deschisă, să înceapă procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene CJUE) privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos cu privire la aderarea României la spațiul Schengen la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

„Vă solicit ca, în numele Guvernului României, să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen. Concret, să demarați procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022. Votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene”, afirmă Tomac în scrisoare.

„Un proces la CJUE nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei și arată că România știe, în sfârșit, să se apere cu instrumentele oferite de UE. În condițiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate și în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susține o acțiune la CJUE. Românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european, conform Tratatelor constitutive ale UE. Încălcarea acestora este sancționabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acțiuni de succes din partea României”, adaugă europarlamentarul PMP.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4401 secunde