Europarlamentarul Nicu Ștefănuță îi cere lui Tánczos Barna să crească bugetul pentru Casa Verde Fotovoltaice

658
Europarlamentarul Nicu Ștefănuță îi cere lui Tánczos Barna să crească bugetul pentru Casa Verde Fotovoltaice - fond-nicu-stefanuta-1686476585.jpg

Articole de la același autor

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță (the Greens/EFA) cere extinderea programului Casa Verde Fotovoltaice prin creșterea bugetului la cel puțin cât era prevăzut inițial, adică 3 miliarde de lei. Bugetul alocat Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 pentru Regiunea Nord - Vest a fost epuizat în trei minute de la demararea înscrierilor și peste 12.000 de oameni au fost acceptați. Europarlamentarul Nicu Ștefănuță consideră că acest buget este unul foarte limitat și ar trebui reintrodusă o nouă linie de finanțare la următoarea rectificare bugetară.

„Fac apel la ministrul Tánczos Barna să folosească inteligent toate fondurile europene și la următoarea rectificare bugetară să crească bugetul pentru programul Casa Verde Fotovoltaice. România a primit peste un 1 miliard de euro din Fondul de modernizare pentru proiecte de investiții pe energie regenerabilă. Acești bani vin din comercializarea certificatelor de emisii de CO2, îi punem pe marii poluatori la plată și modernizăm țara cu acești bani", declară Nicu Ștefănuță.

Pactul Verde European vine cu multe oportunități economice. În România se fac în continuare foarte multe investiții și reforme în energie cu ajutorul banilor europeni.

Zilele trecute, Comisia Europeană a anunțat că România a primit 1,1 miliarde de euro pe proiecte din Fondul de Modernizare.

Fondul UE pentru modernizare investește 1,1 miliarde de euro în România din cele 2,4 miliarde EUR pentru a accelera tranziția verde în noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, încălzire centralizată și infrastructură de gaze naturale pentru a înlocui energia pe bază de cărbune în România.

Există mai multe proiecte legate de energia fotovoltaică pe care Nicu Ştefănuţă le-a propus în Parlamentul European. Eurodeputatul a dat şi câteva exemple de asemenea proiecte.

Aşadar este vorba despre construirea unui parc fotovoltaic pe pilele de deșeuri Rovinari Est - Unitate minieră open pit, construcția unei ferme solare fotovoltaice de 110 MW pe mormanul de deșeuri Rovinari Estin Gorj județ şi Construcția unui Parc Fotovoltaic pe Unitatea Minieră Pinoasa Open Pit.

De asemenea, mai vorbim despre construcția unui parc fotovoltaic la unitatea minieră Bohorelu – Jilt, construirea unui Parc Fotovoltaic pe depozitele închise de cenușă și zgură ale SE Isalnița şi construirea unui Parc Fotovoltaic pe depozitele închise de cenușă și zgură din SE Turceni.

Totodată, Nicu Ştefănuţă a mai amintit şi despre constructia unui Parc Fotovoltaic pe Grămada interioară de deșeuri din cadrul Unitații miniere Tismana 1 – Rosia-Rovinari, constructia unui Parc Fotovoltaic pe Gramada interioară de deșeuri Tismana 2 Rosia – Unitatea Minieră Rovinari, dar şi de instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în stațiile de 400/220/110/20 kV Sibiu Sud și 400/220/110/20 kV Bradu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5639 secunde