Liberalii propun ca după finalizarea mandatului șeful statului să nu poată face parte dintr-un partid politic

46
Liberalii propun ca după finalizarea mandatului șeful statului să nu poată face parte dintr-un partid politic - tudorchiuariu-1369307656.jpg

Articole de la același autor

Partidul Național Liberal propune la revizuirea Constituției ca după finalizarea mandatului șeful statului să nu poată face parte dintr-un partid politic, să nu poată candida la alegeri și să nu poată îndeplini alte demnități publice, a anunțat senatorul PNL Tudor Chiuariu, citat de Agerpres.

"A mai existat o propunere importantă tot în legătură cu rigorile de imparțialitate și neutralitate pe care vrem să le impunem în privința persoanelor care exercită funcția de președinte al României, sigur, în legătură directă cu noul rol al președintelui României, și anume de șef al statului, și nu acela de șef al Executivului și le-am propus colegilor mei să avem un articol care să se refere expres la neutralitatea exercitării funcției de președinte, la interzicerea oricăror forme de partizanat politic și la interdicția după finalizarea mandatului de președinte de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri și de a îndeplini alte demnități publice, în sensul asigurării imparțialității, pentru că dacă un președinte știe că se întoarce în politică din timpul funcției, atunci va încerca să-și creeze anumite avantaje politice din momentul în care este președinte. Sperăm să nu fie cazul. El nu ar trebui să facă lucrul acesta. Să-și exercite funcția cu imparțialitate și neutralitate", a declarat Chiuariu.

Întrebat dacă prin aceste prevederi nu s-ar îngrădi dreptul la asociere, Chiuariu a răspuns că și alte categorii de persoane au aceeași obligație de imparțialitate și neutralitate, precum magistrații, polițiștii, judecătorii CCR, care au restrângerea dreptului de a candida.

"Nu este vorba de discriminare, ci este vorba de exercitarea celei mai înalte funcții într-un stat", a subliniat senatorul PNL.

El a precizat că această propunere îi vizează pe toți președinții care vor fi aleși în baza Constituției revizuite, nefiind o măsură retroactivă și a arătat că interdicția este valabilă pe viață.

Chestionat dacă interdicția se aplică după două mandate deținute de președinte, Chiuariu a răspuns că această problemă nu a fost discutată, dar se merge pe prevederea în vigoare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 Aprilie 2013
Stire din Politică-Administrație : Liberalii cer demisia unui ministru PSD
Sâmbătă, 06 Aprilie 2013
Stire din Politică-Administrație : "USL e o coaliție complicată"
Pagina a fost generata in 0.3978 secunde