Noul proiect de lege privind ANI a trecut, ieri, de Camera Deputaților

199
Noul proiect de lege privind ANI a trecut, ieri, de Camera Deputaților - 3d8cbd78a78f00dd145def57995843a9.jpg

Articole de la același autor

Proiectul de modificare a legii de funcționare a ANI a fost adoptat, ieri seară, în Camera Deputaților, cu 183 de voturi "pentru", zero voturi "împotrivă" și 27 de abțineri. Însă proiectul va trebui să treacă și testul Senatului, care este camera decizională.
Inițial, proiectul a fost respins la votul electronic pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi, 167, pentru a fi adoptat, încadrându-se în categoria legilor organice. Potrivit Mediafax, la primul vot, 151 de deputați au fost "pentru", 2 "împotrivă", iar 49 s-au abținut.
Liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaților au decis să reia votul la proiectul de lege privind funcționarea Agenției Naționale de Integritate după ce social-democrații și democrat-liberalii s-au învinuit pentru că legea ANI nu a întrunit numărul de voturi necesar, iar PDL a cerut reluarea votului, motivând deficiențe ale sistemului electronic.
Erdei Istvan, liderul deputaților UDMR, a atras atenția, după votul asupra legii ANI, că unul dintre colegii săi, Lakatos Peter, a votat, dar opțiunea sa nu a fost înregistrată și a cerut reluarea votului.
Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a arătat că sunt lucruri în neregulă în ceea ce privește votul electronic. După o pauză de consultări, deputații au ales să își exprime opțiunile prin apel nominal și să reia votul, prin ridicarea mâinii.
După îndelungi dezbateri, noul proiect a reușit să treacă de Camera Deputaților.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat în plenul Camerei Deputaților, că modificările la Legea de funcționare a ANI înaintate de Guvern oferă Agenției suficiente pârghii instituționale și procedurale pentru a-și atinge scopul, "cu condiția ca ele să fie puse în operă cu profesionalism".
Cătălin Predoiu a declarat că soluțiile avansate de proiectul privind consolidarea integrității în exercitarea funcției publice constau în reglementarea declarațiilor de patrimoniu în regim public și în regim confidențial, dar și a unei serii de garanții privind respectarea prezumției de liceitate a dobândirii averii.
De asemenea, Cătălin Predoiu i-a răspuns și liderului PSD Victor Ponta, ministrul explicând că MJ s-a grăbit să adopte noua lege pentru a da un semnal pozitiv, atât față de CE, cât și față de opinia publică din România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6601 secunde