Oraşele Constanţa şi Tulcea au sărbătorit împreună Ziua Dobrogei. "Forţa naţiunii stă în coeziunea oamenilor"

273
Oraşele Constanţa şi Tulcea au sărbătorit împreună Ziua Dobrogei.
Tulcea s-a numărat şi anul acesta printre localităţile care au găzduit manifestaţii cu ocazia Zilei Dobrogei. Luni, 14 noiembrie, la 144 de ani de când Dobrogea a revenit la Patria Mamă, la Tulcea a avut loc un ceremonial militar şi religios la Monumentul Independenţei, la care au luat parte inclusiv oficialităţi din municipiul Constanţa.

După această acţiune, a avut loc o şedinţă solemnă la sediul Consiliului Judeţean Tulcea, acolo unde au fost prezenţi preşedintele CJC, Mihai Lupu, vicepreşedintele CJC, Stelian Gima, subprefectul judeţului Constanţa, Marilena Dragnea, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, dar şi alţi deputaţi şi senatori din Tulcea.

Primul care a luat cuvântul a fost Mihai Lupu, cel care a ţinut un discurs emoţionant, iar în finalul acestuia a făcut o solicitare publică către autorităţile naţionale. Mihai Lupu cere cu insistenţă desfiinţarea taxei de pod pentru a intra sau a ieşi în judeţ.

„Este un moment emoționant. Ca inițiator al acestei legi în 2013, vreau să vă spun că, dacă toate provinciile din România sărbătoreau o zi specială, Dobrogea nu avea o zi. Dobrogea are cele mai evidente mărturii ale trăirii noastre pe aceste meleaguri. Vorbim de Histria, ultima Mitropolie pe teritoriul României, de Adamclisi, de Delta Dunării, de litoral, de cetăți antice. România este mult mai bogată cu Dobrogea. În 2015 Parlamentul a redat această zi națională a României. Inițiativa a fost să sărbătorim împreună. Dobrogea este unică. Nouă ne rămâne sarcina să punem în valoare tot ceea ce ne-a dat Dumnezeu aici. În urmă cu 144 de ani, în baza tratatului de la Berlin, Dobrogea a revenit României. Este un moment important al istoriei noastre moderne pe care îl celebrăm azi (n.r. luni). În același timp, onorăm viziunea cu care politicienii români de la acea vreme au gândit un proiect roditor. 14 noiembrie este o zi plină de sănătate și încărcătură emoțională pentru toți dobrogenii. Trebuie să cinstim şi să promovăm valorile noastre. Trebuie să fim onești și să trăim în armonie indiferent de județ sau etnie. Diversitatea etnică de aici conferă Dobrogei o aură specială. Regiunea noastră este un model de conviețuire interetnică. Fiecare dintre aceste minorități a contribuit la dezvoltarea Dobrogei. Spun cu toată convingerea că Dobrogea reprezintă un model pentru toleranță și armonie. Forta națiunii stă în coeziunea oamenilor. Solicit autorităților naționale să repare o nedreptate care li se face celor din Constanța și Tulcea. Suntem singurii care plătim taxa de pod ca să ieșim sau să intrăm în județ. Suntem discriminați. Vă multumesc tutror. La Mulți Ani!”, a declarat Mihai Lupu.


Ştefan Ilie a rostit şi el câteva cuvinte cu ocazia celor 144 de ani de când Dobrogea a revenit la Patria Mamă.

„Ne bucurăm că suntem aici la Tulcea și sărbătorim această zi națională. Vreau să felicit pe această cale tot ansamblul care a dus la decretarea acestei zile ca sărbătoare națională. A fost un întreg efort al românilor conduși de Carol I. La Mulți Ani!”, a spus Ştefan Ilie.

Aşa cum era de aşteptat, la şedinţă a fost prezent şi episcopul Tulcei, Înalt Prea Sfinţitul Visarion, cel care s-a rugat către Dumnezeu pentru ocrotirea Dobrogei.

„În urmă cu câteva momente (n.r. luni) am înălțat o rugăciune către Dumnezeu pentru cei care s-au jertfit pentru noi. Această zi pentru noi constituie o zi deosebită pentru că este ziua în care această provincie a revenit la trupul Patriei Mamă. Aici avem un pământ roditor și primitor. Dobrogea este plămânul României. Trebuie să le transmitem tinerilor dragostea față de pământul strămoșesc. Dumnezeu să vă ajute și să vă binecuvânteze”, au fost cuvintele episcopului Tulcei, Înalt Prea Sfinţitul Visarion.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4437 secunde