PMP vrea vot prin corespondență. "Statul român îngrădește diaspora"

500
PMP vrea vot prin corespondență.

Articole de la același autor

Liderul grupului PMP de la Camera Deputaților, Eugen Tomac, a anunțat, ieri, că parlamentarii formațiunii pe care o conduce au depus, în Parlament, o inițiativă legislativă care prevede introducerea la alegerile prezidențiale a votului prin corespondență pentru cetățenii români de peste hotare. 


El a explicat că propunerea vizează modificarea legii pentru alegerea președintelui României. 


"Este vorba de proiectul de lege privind alegerea președintelui pe care PMP propune să o amendeze astfel încât cetățenii români care locuiesc peste hotare să aibă cât mai multe șanse pentru a putea vota în condiții civilizate. Propunem, prin această modificare, ca toți cetățenii români de peste hotare să aibă și opțiunea votului prin corespondență. La toate alegerile prezidențiale, fie că ne referim la turul I sau turul II, am observat un număr tot mai mare de cetățeni dornici să-și exprime votul, motiv pentru care credem că avem foarte puțin timp în care legislația să fie modificată", a explicat Eugen Tomac.


El a adăugat că legea trebuie să fie cât mai permisivă și cu elemente de siguranță cât mai clare, astfel încât un număr cât mai mare de cetățeni să poată vota.


"Atât PSD, cât și președintele Iohannis, după alegeri, au promis că legislația în ceea ce privește alegerea președintelui va fi îmbunătățită. Nu s-a întâmplat nimic, de atunci până în prezent, motiv pentru care PMP a depus în Parlament un proiect de lege prin care amendăm Legea 370/2004, astfel încât toți cetățenii români de peste hotare să poată vota și prin corespondență", a adăugat Tomac.


În opinia PMP, în prezent, prin modul de organizare a alegerilor, cu un număr insuficient de secții de votare, aflate la distanțe de sute sau chiar mii de kilometri de orașul de rezidență, statul român îngrădește diasporei, în mod brutal și neconstituțional, dreptul de vot.


Potrivit proiectului de lege, printr-o singură cerere, alegătorul poate opta fie pentru votarea prin corespondență, fie la secția de votare din străinătate. Cererea se poate depune încă de la 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri la termen pentru președintele României, inclusiv prin poșta electronică. Întregul proces de votare prin corespondență este gratuit pentru alegător, cheltuielile fiind suportate de la bugetul de stat.


Inițiativa elimină obligația de a completa declarațiile pe propria răspundere din sarcina alegătorului, atât din țară, cât și din diaspora, această obligație nemaifiind necesară prin asumarea de către stat a implementării și gestionării Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, pe baza datelor și informațiilor din Registrul electoral și Registrul secțiilor de votare.


Ulterior înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență, alegătorul primește o scrisoare care conține documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență pentru primul și al doilea tur de scrutin. Ulterior, el va depune plicul exterior la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora, până cel mai târziu în preziua alegerilor, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3165 secunde