Prefectul Claudiu Palaz: "Unitățile medicale trebuie să rămână așa cum le știm"

1318
Prefectul Claudiu Palaz:
Comisia de Dialog Social s-a întrunit, ieri, în ședință la sediul Prefecturii Constanța. Claudiu Palaz împreună cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor din județ au discutat despre efectele pe care noul Cod al Muncii le are la nivel regional și despre problemele punctuale pe care unii dintre participanți le-au ridicat.
Referitor la Codul Muncii, con-silierul local PNL Ovidiu Cupșa a declarat că "pentru ca economia să funcționeze, este necesar ca și Guvernul și patronatele și sindicatele să fie pe picior de egalitate în dezbaterile legate de Codul Muncii și trebuie să stea drept piloni pe care să fie așezate noile reglementări".
De asemenea, vicepreședintele confederației CONPIROM, Gheorghe Ciurea, a acuzat membrii sindicatelor că "au strălucit prin absență" de la anumite întrevederi legate de Codul Muncii, dar că poziția confederației este de a "susține mână-n mână cu sindicatele" modificările pe care Codul le necesită.
Claudiu Palaz a declarat că sesizările pe care liderii sindicatelor și patronatelor le-au menționat au fost deja înaintate către Guvern.
"Problemele pe care dumneavoastră le-ați menționat sunt de importanță majoră și au fost înaintate deja către Guvern, dar mai departe nu țin de competența mea", a declarat prefectul.

"Nu sunt pentru decizia de comasare a unităților sanitare"
În continuarea dezbaterii, Palaz le-a solicitat participanților să menționeze punctual probleme pe care sindicatele și patronatele le au la nivel județean.
Liderul sindicatului Sanitas, Nicolae Manea, a amintit despre situația comasării și închiderii anumitor unități sanitare din județ, referindu-se în mod special la Centrul de Sănătate din Băneasa.
"Nu sunt de acord cu decizia de comasare a unităților sanitare din județul Constanța", a declarat Nicolae Manea.
El a amintit de cele cinci demersuri făcute la Ministerul Sănătății prin care s-a obținut anularea desființării Spitalului Orășenesc Cernavodă, rămânând ca instituție de sine stătătoare.
Prefectul Claudiu Palaz a susținut și el această idee, menționând că "unitățile medicale trebuie să rămână așa cum le știm".
"Nu cred că aceste comasări sunt cea mai bună alternativă. Consider că unitățile medicale trebuie să rămână așa cum le știm, pentru că cine poate ști mai bine cum trebuie administrate decât cei care s-au ocupat de acest lucru până acum. În ceea ce privește Centrul de Sănătate Băneasa nu poate fi desființat în condițiile în care este singurul punct ce poate oferi ajutor medical în zona de vest, în special pe perioada iernii când drumurile sunt blocate și nu există acces către alte centre medicale", a specificat Claudiu Palaz.
Constantin Dina, directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța, a declarat că aceste comasări și desființări fac parte dintr-o acțiune de reformă ce a fost începută în anii 90 și nu a fost terminată până în prezent.
El a prezentat câteva motive pentru care acțiunile Ministerului Sănătății privind situația spitalelor din județ ar fi justificate, printre care a amintit și de costurile foarte mari de întreținere a instituțiilor puse în discuție.
"În primul rând este vorba despre siguranța pacientului. Dacă o persoană din apropierea instituțiilor respective este bolnavă și necesită un tratament special (…) va ajunge într-un sfârșit tot la Spitalul Județean. Astfel, pacientul va consuma servicii în trei unități medicale, dar în primele două nu i se va face mare lucru, ci doar i se va pune o perfuzie", a afirmat Dina.
Totuși, el a menționat că în zonele respective "trebuie să existe asistență medicală, chiar dacă centrele sunt desființate juridic".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6675 secunde