Prefectul judeţului, Silviu Coşa, îndeamnă constănțenii să participe la autorecenzare. "Termenul s-a prelungit"

401
Prefectul judeţului, Silviu Coşa, îndeamnă constănțenii să participe la autorecenzare.

Articole de la același autor

Prefectul judeţului, Silviu Coşa, îndeamnă constănțenii să participe la autorecenzare. „Termenul s-a prelungit”

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat prelungirea perioadei de autorecenzare în cazul recensământului 2021. Astfel, platforma de autorecenzare va fi deschisă până vineri, 27 mai, iar vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

Decizia vine ca urmare a interesului crescut pentru autorecenzare manifestat recent de populaţie (peste 400.000 de chestionare completate zilnic, comparativ cu o medie de 120.000 de chestionare completate pe zi în perioada anterioară). Până la 12 mai 2022 au fost completate 8.440.312 chestionare.


Legat de acest subiect, prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a anunţat pe pagina sa oficială de Facebook faptul că perioada de autorecenzare s-a prelungit, în ideea ca locuitorii Constanţei să afle despre acest lucru.

„În ultimele zile, autorecenzarea populației a înregistrat un trend pozitiv clar, dacă ne uităm la statisticile oficiale. În județul nostru, o treime din toate chestionarele au fost completate în perioada 25 aprilie - 9 mai
.

Dar, cu siguranță, se pot atinge indicatori și mai buni, iar dacă ne uităm la evoluția spectaculoasă a chestionarelor completate în ultimele zile, nu este de mirare că autoritățile centrale au hotărât să prelungească termenul primei etape de recenzare, de la 15 mai, la 27 mai. Până atunci, puteți intra pe site-ul oficial, dezvoltat de Institutul Național de Statistică, și puteți completa pașii pentru recenzarea online, care ne scapă de drumuri, ne asigură o zi liberă plătită și nu mai necesită prezența unui recenzor care să vă bată la ușă. Avem, în acest moment, aproximativ 45% din populație care a făcut asta, la nivel național și sunt sigur că putem crește procentajul și să dovedim că România este un stat modern, orientat către progres și deschis digitalizării”, a declarat Silviu Coşa.


Pe de altă parte, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, a explicat de ce a luat această hotărâre şi a mai spus că s-a consultat imediat cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.


„Am transmis preşedintelui Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, domnului ministru Lucian Bode o propunere de hotărâre. Dânsul a fost de acord și într-un timp record avem hotărârea care reglementează noul calendar şi prelungim perioada de autorecenzare în online până în data de 27 mai 2022”, a declarat Tudorel Andrei.


Conform preşedintelui INS, două criterii au stat la baza prelungirii perioadei de autorecenzare cu două săptămâni față de data de final anunțată inițial, 15 mai: interesul populaţiei şi o posibilă cale de reducere a costurilor de la buget cu 7-10 lei pentru fiecare chestionar completat online față de costurile presupuse cu venirea cenzorilor la ușă. Totodată, până la data de 12 mai, au fost colectate peste 8,4 milioane de chestionare, iar gradul de autorecenzare a ajuns la 44%, faţă de ţinta iniţială de 35%. Tudorel Andrei a menţionat că România se află peste cota de autorecenzare din unele ţări din estul Europei și a punctat că la această dată avem un nivel de autorecenzare asemănător cu cel al Bulgariei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3202 secunde