Colegiul Prefectural Constanţa, convocat! Migraţia şi bugetul general, subiectele dezbătute

246
Colegiul Prefectural Constanţa, convocat! Migraţia şi bugetul general, subiectele dezbătute - fondcolegiulprefecturalsursafoto-1652464638.jpg
Zilele trecute, prefectul judeţului Constanţa, Silviu-Iulian Coşa, a convocat Colegiul Prefectural, în cadrul căruia Garda de Coastă a prezentat un raport referitor la gestionarea activităţilor specifice pentru identificarea, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere. De asemenea, reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa au prezentat măsurile întreprinse în vederea colectării veniturilor la bugetul general consolidat, în primul trimestru al anului 2022.



Cazuri de trecere ilegală a frontierei

În primul trimestru din 2022, în zona de competenţă a Gărzii de Coastă au fost constatate 22 de cazuri de trecere/tentativă de trecere frauduloasă a frontierei, în care au fost implicate 26 de persoane (toate cazurile pe sensul de intrare în ţară), comparativ cu perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate nouă cazuri, în care au fost implicate 28 de persoane.

Din total, 19 au fost cazuri de trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei în scop de migraţie, în care au fost implicate 25 de persoane.

Cele mai multe cazuri de migraţie ilegală au fost constatate la frontiera cu Bulgaria (11 cazuri cu 17 persoane), majoritatea persoanelor fiind detectate în afara punctelor comune de trecere a frontierei (10 persoane). În ceea ce priveşte măsurile luate împotriva migranţilor, 14 persoane au fost predate/preluate de Poliţia de Frontieră din Bulgaria, iar cinci au fost preluate de structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări.

De asemenea, trei marinari au părăsit bordul navelor şi s-au deplasat la Galaţi, unde au solicitat azil la Centrul Regional de Proceduri şi Cazare.

Traficanţi reţinuţi

În primele trei luni ale anului 2022, în zona de competenţă a Gărzii de Coastă au fost depistaţi trei facilitatori (persoane din Bulgaria, Siria, Ucraina), număr similar perioadei ianuarie - martie 2021. Toţi traficanţii au fost reţinuţi în cursul lunii februarie la frontiera cu Bulgaria, aceştia având rolul de colaboratori ocazionali. De asemenea, în primele trei luni ale anului 2022, la nivelul structurilor teritoriale ale Gărzii de Coastă, au fost depuse 211 solicitări de azil, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când nu au fost înregistrate cazuri. Cererile de azil au fost formulate la PTF Isaccea (209) şi câte una la GN Constanţa şi SPF Pardina. Cei mai mulţi solicitanţi de azil au fost originari din Ucraina (178, reprezentând 84,4% din total), urmaţi de cetăţenii afgani (12 - 5,7%) şi sirieni (7 - 3,3%).

Mai mulţi bani la buget

Prezenţi la Colegiul Prefectural, reprezentanţii AJFP Constanţa au transmis că, în perioada ianuarie - martie 2022, activitatea de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat a cunoscut o creştere de 12,36% faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Astfel, în intervalul menţionat, veniturile realizate au fost de 1,33 miliarde de lei, faţă de 1,18 miliarde de lei în primele trei luni din 2021.

Veniturile obţinute din recuperarea creanţelor fiscale prin măsuri de executare silită, înregistrate ca fiind încasate la bugetul general consolidat, raportate la volumul total al obligaţiilor fiscale, deţin proporţii mici, respectiv de 4,78% în trimestrul I 2021 şi 5,60% în trimestrul I 2022, urmare a interesului manifestat de debitori în accesarea facilităţilor acordate de Guvern, menite să reducă acumularea excesivă de debite.

Numărul persoanelor pentru care a fost atrasă răspunderea solidară în primul trimestru al anului 2021 a fost de 384, cu suma de 93.442.274 lei. Comparativ cu perioada anterior menţionată, în perioada ianuarie - martie 2022, numărul persoanelor pentru care a fost atrasă răspunderea solidară a scăzut la 91, simultan cu suma pentru care a fost declanşată procedura, respectiv de 3.005.049 lei.

În acelaşi context, numărul debitorilor pentru care s-a deschis procedura de insolvenţă în trimestrul I 2022 a crescut faţă de 2021 de la 31 la 55, suma datorată scăzând, în schimb, de la 33.545.478 lei la 14.064.255 lei.

În concluzie, reprezentanţii instituţiei estimează că în 2022 va fi atins un grad de încasare superior celui consemnat în 2021, un an fiscal afectat de contextul pandemic, în care gradul de încasare a fost de 104,22%.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4977 secunde