Primăria Constanţa vrea să cumpere terenul de la CET, în eventualitatea în care firma ar intra în faliment

274
Primăria Constanţa vrea să cumpere terenul de la CET, în eventualitatea în care firma ar intra în faliment - fondsedintaclextraordinara-1660234176.jpg
Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, i-a convocat pe consilierii locali din Constanţa în şedinţă extraordinară joi, cu începere de la ora 13:00. Acțiunea s-a desfăşurat în format online, aşa cum se întâmplă de foarte mult timp, iar la aceasta au participat 26 de consilieri locali din 27. Pe ordinea de zi s-au aflat 5 proiecte de hotărâre care au fost analizate şi apoi votate de către consilieri.

Primul dintre acestea a fost proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici şi a acordului privind asigurarea şi susţinerea contribuţiei financiare aferente cheltuielilor implementării proiectului şi care nu sunt finanţate de AFM pentru proiectul „Iluminare eficientă şi gestionare inteligentă a energiei pe 26 de străzi din Municipiul Constanţa”. Acesta a fost adoptat cu 26 de voturi „pentru”.

La proiectul numărul 2, privind aprobarea Studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi investiţiei „Sursă de producţie energie utilă termică şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa”, liderul grupului PSD, Costin Răsăuţeanu, a ţinut să aibă o intervenţie.


„Noi nu suntem împotriva acestui proiect. Este un proiect extrem de important, dar nu ştiu dacă domnul primar sau alţi colegi de-ai noştri din Consiliul Local s-au uitat atent pe el. Pe studiul de fezabilitate, domnule primar, există o problemă de la pagina 141 până la pagina 217. Pe anumite pagini nu există informaţia completă. Noi nu am putut să citim acest studiu de fezabilitate în integralitate. El a fost urcat în aceste documente pe jumătate. Poate că este o eroare tehnică, dar pe viitor avem rugămintea ca, mai ales în aceste situaţii de urgenţă şi proiecte importante pentru oraş, să le trataţi cu mai multă seriozitate”, i s-a adresat Costin Răsăuţeanu primarului Vergil Chiţac.

Proiectul a trecut în cele din urmă cu 25 de voturi „pentru“.

Proiectul numărul trei, cel privind aprobarea proiectului „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa” şi a cheltuielilor legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost adoptat la rândul său cu 25 de voturi „pentru“.

La proiectul numărul 4, care viza probarea constituirii unui drept de superficie cu titlu oneros în favoarea municipiului Constanţa, asupra terenului în suprafaţă de 35.000 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 237748 şi identificat cu numărul cadastral 237748, consilierul local Daniel Georgescu a avut o scurtă intervenţie.

„Din discuţia pe care am avut-o cu dumneavoastră în comisie, am înţeles că valoarea totală a proiectului se apropie de 800 de milioane de lei. Rugămintea mea este să vă asumaţi atât dumneavoastră, cât şi întreg aparatul să găsiţi o soluţie de a deveni proprietari pe acel teren, pentru că o investiţie de asemenea anvergură nu ar trebui să îi facă pe constănţeni să tremure pentru că societatea Termoelectrica este în insolvenţă, se aşteaptă falimentul şi ar fi bine să găsim o soluţie”, a spus Daniel Georgescu.

Răspunsul primarului Vergil Chiţac nu a ezitat să apară şi a dat informaţii despre terenul în cauză, cel pe care acum este construit CET Constanţa.


„Suntem destul de avansaţi în preluarea întregului activ de la Termoficare, însă în cele 17 hectare plus construcţiile aferente pe Ordonanţa 60 în luarea în plată. Adică mai trebuie să parcurgem o fază. Ministerul Energiei, cel care e proprietar, trebuie să facă testul investitorului privat, după care mergem la Guvern pentru hotărâre de Guvern. Chiar şi aşa, dacă prin absurd nu terminăm acest lucru într-o perioadă rezonabilă, când societatea va intra în faliment, legea spune că, fiind instituţie publică, vom putea cumpăra acel teren la preţul de piaţă de la acel moment. Nu se pune problema să nu devenim proprietari pe teren”, a spus edilul Constanței, Vergil Chițac.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1294 secunde