Primarul din Cumpăna, Mariana Gâju, a vorbit la Bruxelles despre "Politica de coeziune în zonele rurale"

1077
Primarul din Cumpăna, Mariana Gâju, a vorbit la Bruxelles despre
Politica europeană nu neglijează problemele comunităţilor din mediul rural, ba chiar se caută, permanent, soluţii pentru „o dezvoltare sustenabilă” a zonelor rurale. Aceasta a fost una dintre concluziile cu care s-a întors de la Bruxelles primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, care a participat la cea mai recentă sesiune a Comitetului European al Regiunilor.

În perioada 29 noiembrie - 1 decembrie, a avut loc la Bruxelles cea de-a 152-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor. Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, în calitatea sa de membru al comitetului, a luat parte la lucrările conferinței. Aceasta a prezentat constănţenilor care au fost principalele subiecte discutate. În cadrul sesiunii plenare, ordinea de zi a cuprins „Dezbateri pe probleme locale ale Uniunii Europene”.

Edilul a avut o intervenție cu tema „Politica de coeziune în zonele rurale”.

„Politica de coeziune oferă platforma ideală pentru dezvoltarea sustenabilă, pe termen lung, a zonelor rurale; Uniunea urmărește reducerea discrepanțelor dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni și a întârzierii regiunilor cel mai puțin favorizate. Dintre regiunile vizate, se va acorda o atenție deosebită zonelor rurale. Articolul 174 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene este clar: zonele rurale ale Europei au nevoie de o atenție specială și de soluții pentru promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale. Zonele rurale reprezintă aproape 30% din populația UE și 80% din teritoriul acesteia, ceea ce le face o parte vitală a redresării și dezvoltării Europei.

Viziunea pe termen lung a Comisiei Europene pentru viitorul zonelor rurale este un început promițător, dar pentru a deveni realitate va fi nevoie de voință politică din partea tuturor nivelurilor de guvernare, a părților interesate și a cetățenilor deopotrivă.

În urma mai multor inițiative la nivel european pentru orașe și zonele urbane, cum ar fi Agenda urbană, a Pactului de la Amsterdam, este, de asemenea, important ca cetățenii din zonele rurale îndepărtate să nu se simtă lăsați în urmă de politica europeană.


Zonele rurale din UE se confruntă cu o serie de provocări, cum ar fi:

îmbătrânirea populației, ceea ce duce la o scădere a numărului de persoane ce pot munci, precum și la o piață a forței de muncă slabă, lipsa infrastructurii și a serviciilor, o economie slab diversificată, combinația de venituri scăzute și un risc mai mare de sărăcie și excluziune socială, abandonarea terenurilor agricole, lipsa facilităților educaționale, rata ridicată a abandonului școlar și decalajul digital.
 

Acesta este motivul pentru care, în programul său de lucru pentru 2021, Comisia Europeană a propus o Comunicare privind viziunea pe termen lung pentru zonele rurale, în cadrul priorității «Un nou impuls pentru democrația europeană». În discursul său în Parlamentul European în urmă cu un an, președintele Von der Leyen a explicat necesitatea de a aduce o viață nouă zonelor rurale. Mai multe state membre, au, de asemenea, strategii naționale de consolidare a zonelor rurale.

În calitate de membru al COR, dar mai ales ca primar al uneia dintre comunele din România, apreciez cu siguranță aceste inițiative. Toți jucăm un rol major în noua politică de coeziune pentru 2021-2027”, a declarat, printre altele, Mariana Gâju la Bruxelles.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4096 secunde