Şedinţă de Guvern. Ministrul Bode susţine că România poate face faţă unor situaţii de urgenţă majore

1151
1
Şedinţă de Guvern. Ministrul Bode susţine că România poate face faţă unor situaţii de urgenţă majore - fondguvernromaniapregatita-1675879645.jpg
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, miercuri, că România este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor, menţionând că fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane de căutare salvare, cu personal specializat RO-USAR certificat, echipele medicale SMURD fiind pregătite pentru intervenţii speciale în orice moment.

„Prin fondurile europene accesate de structurile de coordonare ale DSU de aproape un miliard de euro, care constau în achiziţionarea diverselor echipamente şi autospeciale de intervenţie, avioane, elicoptere, dar şi implicarea în module de pregătire a personalului, iată că ţara noastră este mai pregătită în a face faţă unor astfel de situaţii de urgenţă majore. Şi când spun mai pregătită, de exemplu, pot să vă informez, domnule prim ministru, că fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane de căutare salvare, cu personal specializat RO-USAR certificat. Astfel, echipele medicale SMURD sunt pregătite pentru intervenţii speciale în situaţii de urgenţă în orice moment”, a declarat ministrul Lucian Bode, la începutul şedinţei de Guvern.

Ulterior, el s-a referit la sprijinul acordat de România pentru Turcia în urma cutremurelor, menţionând că mobilizarea rapidă de forţe arată stabilitatea unui sistem naţional de urgenţă, unul puternic, consolidat în timp, cu mult efort şi cu mult sacrificiu.

„Totodată, timpul minim de răspuns evidenţiază în aceste zile şi arată importanţa deţinerii unui Sistem Naţional de Urgenţă Integrat care răspunde rapid la nevoile cetăţenilor sau a comunităţilor aflate în pericol”, a mai spus Bode.

În plus, ministrul a spus că România este prima ţară din Uniunea Europeană care a ajuns în zona puternic afectată de seria de cutremure.

„România va fi întotdeauna alături de Turcia şi, ca urmare a situaţiei generate de seriile de cutremure manifestate în ultimele două zile în Republica Turcia şi în urma consultării cu dumneavoastră, domnule prim ministru, şi cu răspunsul prompt al preşedintelui României de a ajuta imediat autorităţile turce, Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile aflate în subordine, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, a întreprins de urgenţă măsurile de acordare de sprijin imediat către autorităţile turce. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului de Urgenţă al Comisiei Europene solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională. Astfel, în numai câteva ore, echipa specializată în căutare salvare RO-USAR din cadrul IGSU a fost mobilizată şi astfel 59 de salvatori, care reprezintă personal specializat de căutare salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubului câinilor utilitari, alături de doi ofiţeri de legătură din cadrul DSU au pornit spre Adana, Republica Turcia”, a explicat Bode.

În acest context, el a spus că această mobilizare rapidă se datorează şi sprijinului oferit de Ministerul Apărării Naţionale, care a pus la dispoziţie trei aeronave pentru trimiterea în Republica Turcia a salvatorilor, dar şi echipamentelor specifice de intervenţie în astfel de situaţii. 



Comentează știrea

Rromica
9 februarie 2023
Minciuna lui Bode Lucian

Mai dr Bode Lucian,tu esti tare prost.Cum iti permiti tu dobitocule sa minti o tara intreaga,ca noi suntem pregatiti.Mai lume buna nu vedeti ca ne minte pe fata.Mai domnilor Jurnalisti dsv sunteti o structura mai inteligenta fata de noi romani ne pregatiti.Ascultati la mincinosul asta ce ne minte.Sa ne feresca dumnezeu sa nu se intample.

Pagina a fost generata in 1.2635 secunde