Urne speciale la referendum pentru deținuți

192
Urne speciale la referendum pentru deținuți - penitenciarpersoanelecudreptdevo-1343294856.jpg

Articole de la același autor

Persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate care nu și-au pierdut drepturile electorale, precum și cele aflate în arest preventiv pot vota la referendumul din 29 iulie prin intermediul urnei speciale, fără a mai exista condiția ca acestea să aibă domiciliul în raza teritorială a secției de votare unde se află penitenciarul sau locul de detenție. 


Potrivit Biroului Electoral Central, directorii penitenciarelor și ai locurilor de deținere sunt obligați să aducă la cunoștința deținuților, cu suficient timp înaintea zilei referendumului, faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris de persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate care nu au fost lipsite de drepturile electorale sau de persoanele aflate în arest preventiv și se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deținere, cel mai târziu cu două zile înaintea zilei votării.
 

Cel mai târziu în preziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deținere asigură depunerea cererilor la biroul electoral al secției de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deținere respectiv.

O derogare de la aceste prevederi a fost acceptată de BEC în cazul Penitenciarului Rahova, astfel că directorul acestei instituții poate depune cererile de votare prin intermediul urnei speciale la mai multe birouri electorale ale unor secții de votare din imediata proximitate a locului de deținere, secții stabilite, prin hotărâre, de Oficiul electoral al sectorului 5. 


Potrivit BEC, în ziua votării, directorul Penitenciarului Rahova va permite accesul fiecăreia dintre echipele birourilor electorale ale secțiilor de votare stabilite, în spații distincte, anume amenajate pentru votarea prin intermediul urnei speciale, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului. 


Deținuții pot vota numai în baza unui act de identitate. În acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de deținere, după caz, îi eliberează temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul de identitate aflat în dosarul individual. Aceleași prevederi se aplică în mod corespunzător și persoanelor reținute.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3461 secunde