A fost creat un nou antibiotic care poate elimina bacteria Acinetobacter baumannii

192
A fost creat un nou antibiotic care poate elimina bacteria Acinetobacter baumannii - antibiotic-bacterie-1704622931.jpeg

Articole de la același autor

Cercetătorii au dezvoltat un nou tip de antibiotic care tratează bacteria Acinetobacter baumannii, rezistentă la majoritatea antibioticelor actuale și care ucide un procent mare de oameni, cu infecții invazive.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, bacteria Acinetobacter baumannii poate provoca infecții grave la plămâni, tractul urinar și sânge. Este rezistentă la o clasă de antibiotice cu spectru larg, numită carbapeneme. Acinetobacter baumannii rezistentă la carbapenem, cunoscută și sub numele de CRAB, a fost în fruntea listei Organizației Mondiale a Sănătății cu „patogeni prioritari” rezistenți la antibiotice în 2017.

„Aceste două membrane creează o barieră formidabilă pentru intrarea moleculelor precum antibioticele”, spun cercetătorii despre cele două membrane duble ale bacteriei. Astfel, oamenii de știință au început să dezvolte antibioticul zosurabalpin prin examinarea a aproximativ 45.000 de molecule mici de antibiotic numite peptide macrociclice legate și prin identificarea celor care ar putea inhiba creșterea diferitelor tipuri de bacterii. După ani de îmbunătățire a potenței și siguranței unui număr mai mic de compuși, cercetătorii au ajuns la o moleculă modificată.

Concluziile cercetării arată că zosurbalpin a fost eficient împotriva a peste 100 de mostre clinice de CRAB care au fost testate. Antibioticul a redus considerabil nivelurile de bacterii la șoarecii cu pneumonie indusa de CRAB, spun cercetătorii. Mai mult decât atât, medicamentul a prevenit moartea șoarecilor cu sepsis cauzat de bacterii. „Descoperirea medicamentelor care vizează bacteriile dăunătoare gram-negative este o provocare de lungă durată din cauza dificultăților de a face moleculele să traverseze membranele bacteriene pentru a atinge țintele din citoplasmă”, au scris cercetătorii. De asemenea, conform acestora, compușii de succes trebuie să posede de obicei o anumită combinație de caracteristici chimice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5071 secunde