Trebuie să ne îngrijoreze coșmarurile frecvente? Iată ce spun specialiştii

7662
Trebuie să ne îngrijoreze coșmarurile frecvente? Iată ce spun specialiştii - fond-cosmaruri-1700655739.jpg

Articole de la același autor

Coșmarurile apar mai des la copii decât la adulți. Acest lucru nu reprezintă, însă, un motiv de îngrijorare. Copiii încep să aibă coșmaruri începând de la 3 si 6 ani, iar frecvența acestora scade pe măsură ce copilul crește. În cazul unor persoane, coșmarurile persistă de-a lungul vieții, apărând sporadic, mai ales în contextul unor schimbări majore, de exemplu pierderea unei persoane dragi.

Chiar dacă visele terifiante nu sunt ceva ieșit din comun, coșmarurile ca tulburare de somn, conform Manualului de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale, sunt o problemă medicală rară.

În categoria adolescenților și tinerilor adulți, persoanele de sex feminin par să aibă coșmaruri mai des decât cele de sex masculin. Cauza exactă care determină apariția coșmarurilor nu este cunoscută. Totuși, printre factorii declanșatori se numără mai multe elemente.

„Stresul și anxietatea se află pe primul loc, inclusiv grijile excesive de zi cu zi, probleme la locul de muncă ori acasă, la școală, schimbări majore, precum demisia, mutarea domiciliului și așa mai departe. De asemenea, coșmarurile apar frecvent după un eveniment nefericit, un accident sau abuz sexual. Și insomnia crește riscul de apariție al viselor înfricoșătoare. Prea puțin somn sau un somn de calitate nesatisfăcătoare pot favoriza apariția coșmarurilor”, spun specialiştii în domeniu.

Atenție, chiar și anumite medicamente, precum antidepresivele sau medicația pentru tratarea hipertensiunii pot genera apariția coșmarurilor. Pe lista factorilor declanșatori mai sunt alcoolul, substanțele interzise și prezența altor afecțiuni mintale ori tulburări emoționale. Fiți atenți și ce fel de cărți citiți. Filmele de groază, urmărite înainte de culcare, la fel, pot declanșa coșmaruri.

Coșmarurile constituie o tulburare de somn numai atunci când apar frecvent, cauzează un stres major și provoacă suferință pe timpul zilei - anxietate, frică persistentă și anxietate înainte de somn. Poate fi îngrijorător și când cauzează dificultăți de concentrare și probleme cu memoria sau când persoana se gândește obsesiv la conținutul visului. Tulburarea apare și când sesizăm somnolență pe timpul zilei din cauza somnului insuficient și neodihnitor în timpul nopții, când somnul provoacă dificultăți la locul de muncă sau dă naștere unor probleme de comportament.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5264 secunde