Cât de important este rolul ecografiei în depistarea anomaliilor fetale

308
Cât de important este rolul ecografiei în depistarea anomaliilor fetale - rolulecografieipeteanumihaelagin-1416246366.jpg

Articole de la același autor

Ecografia de prim trimestru se efectuează cel mai adesea cu sonda abdominală (uneori și cu sonda vaginală), în perioada 11-13 săptămâni, și analizează caracteristicile fetale precum lungimea cranio-caudală, aspectul diferitelor organe interne, grosimea cefei (translucența nucală), prezența osului nazal, unghiul maxilo-facial, membrele superioare, membrele inferioare.

Pentru evaluarea riscului de anomalii fetale și de complicații materne și fetale, examinarea ecografică se completează cu teste biochimice sau serologice din sângele matern (test dublu, test triplu, test integrat, screening preeclampsie, screening TORCH etc.).

Totuși, deși ecografia reprezintă pentru obstetricianul de astăzi un ajutor de neînlocuit, pacientele trebuie să fie informate și să înțeleagă că orice examinare ecografică are limitele ei, care nu țin numai de pregătirea examinatorului.

"Cauzele pentru care imaginile ecografice obținute pot fi de calitate scăzută și ca urmare nu sunt interpretate corect sunt legate de vârsta gestațională (respectiv de dezvoltarea fiecărui organ fetal în parte în raport cu vârsta sarcinii), de poziția fătului, de poziția placentei, de grosimea și de structura straturilor abdominale materne, de performanțele ecografului, de timpul rezervat exami-nării. În general, ecografia screening pentru depistarea anomaliilor fetale în trimestrul I și în trimestrul II durează între 30 și 60 de minute. Este recunoscută internațional o eficiență a evaluării ecografice de 92-93%", a precizat dr. Mihaela Pețeanu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Tehnica de examinare ecografică 3D/4D

Fătul trebuie privit ca un organism în dezvoltare, care uneori suferă din cauza modificărilor apărute în mediul în care se dezvoltă sau la care malformațiile sunt atât de fine, încât nu se evidențiază la ecografie decât mai târziu, spre sfârșitul trimestrului al doilea sau chiar al treilea.

"În legătură cu tehnica de examinare ecografică 3D/4D, menționăm că aceasta reprezintă o completare la examinarea pentru depistarea ano-maliilor fetale care poate ajuta la precizarea diagnosticului în anumite situații (anomalii faciale, anomalii ale coloanei vertebrale etc.). În mod special este utilă părinților, care văd pe ecran imagini asemănătoare concepției lor despre bebelușii nenăscuți și care înțeleg mai bine examinările ecografice. Examinarea screening pentru depistarea anomaliilor fetale nu include obligatoriu și examinarea 4D.

Nu se cunosc până acum efecte adverse asupra feților după examinările ecografice screening și de rutină, iar studiile efectuate pe loturi mari de populație nu au evidențiat riscuri ale examinărilor ecografice.

Efectele adverse ale ultrasunetelor asupra țesuturilor (încălzirea, cavitația și mișcarea lichidelor în jet) apar după expuneri experimentale de foarte lungă durată care nu se întâlnesc în practica medicală și sunt determinate mai ales de undele Doppler (în mod special cele cu emisie continuă).

O examinare ecografică fetală screening, chiar dacă durează mai multe ore, poate crește temperatura zonei exa-minate cu cel mult 1,8 grade Celsius, ceea ce nu reprezintă un risc, știut fiind faptul că doar creșteri cu mai mult de patru grade Celsius pot influența negativ țesuturile", a completat medicul.

Totodată, specialistul susține că ecografia este o investigație medicală și nu de divertisment care trebuie utilizată cu măsură, la indicația medicului și în scop medical! 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 08 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Cum să pregătești trusoul bebelușului
Pagina a fost generata in 1.576 secunde