"Colesterolul bun" are rol protector, în timp ce "colesterolul rău" în exces duce la ateroscoleroză

621
Marin Smarandache, medic primar, ne-a explicat că, în principiu, colesterolul în exces este considerat un factor de risc în inducerea aterosclerozei și apariția sindroamelor coronariene (angina pectorală, infarctul de miocard). "Nu toți știu însă că există două tipuri de colesterol, respectiv HDL colesterol (colesterolul bun) și LDL colesterol (colesterolul rău). Neavând aceste informații, dacă observă că limitele analizelor sunt depășite, intră imediat în panică. Pentru acești oameni, și colesterolul rău în exces, și valorile mari ale colesterolului bun înseamnă același lucru, ceea ce este total greșit!" a completat dr. M. Smarandache.

Diferența dintre "colesterolul rău"
și "colesterolul bun"
Când LDL (colesterolul rău) este în exces, el se poate depune pe pereții vaselor de sânge, iar acest lucru duce, în timp, la atero-scleroză. Practic, depunându-se în pereții vaselor, produce o îngustare a lumenului și o scădere a fluxului de sânge în diverse organe, a completat specialistul, care subliniază că "preferința colesterolului rău este să se depună la nivelul arterelor coronare, cerebrale, renale și arterelor periferice".
În schimb, HDL (colesterolul bun) are exact efectul contrar: protejează împotriva depunerii colesterolului rău în vase, întrucât îl transportă în ficat, unde este metabolizat.

Beneficiile alimentației corecte
Pentru menținerea valorilor normale ale colesterolului și a fracțiunilor sale la valori normale, dr. M. Smarandache recomandă un regim bazat pe fructe și legume, care să asigure aportul necesar de zahăr, vitamine, minerale și fibre (proteine de origine vegetală) și un aport mai scăzut de grăsimi de origine animală (unt, untură, smântână). Este permis însă consumul de carne slabă de pui, vită, pește, care au un conținut redus de grăsimi. De asemenea, se impune un consum redus de ouă și alcool.

Tratament
Dacă după trei luni de dietă valorile nu se normalizează sau se mențin la limita superioară a valorilor, se instituie și un tratament farmacologic bazat pe folosirea statinelor sau a rășinilor fixatoare de acizi biliari. Instituirea terapiei se poate face de către medicul de familie, medicul internist, cardiolog sau de boli de nutriție.

Valorile normale
"Colesterolul total de 200 mg/dL reprezintă o valoare normală la omul sănătos" - menționează specialistul, care atrage atenția că abia atunci cînd valoarea lui crește peste 239 mg/dL este cazul să ne îngrijorăm. "Eu recomand tuturor pacienților mei ca atunci când își propun să-și măsoare colesterolul la un laborator medical să se in-tereseze înainte de baremul clinicii la care fac această analiză, întrucât valorile variază la fiecare laborator în funcție de modul de lucru abordat" a spus medicul.

Măsuri de întreținere
Pentru menținerea colesterolului în limitele normale, recoman-dările medicilor sunt aceleași: men-ținerea greutății corporale adecvate vârstei și sexului, sportul, renunțarea la fumat și la consumul exagerat de alcool. Toate aceste lucruri nu se pot urmări însă la întâmplare, specialistul atrăgând atenția și celor care, oricât de mult ar mânca nu se îngrașă, că și ei sunt la fel de afectați de grăsimile saturate ca și persoanele care acumulează în greutate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2107 secunde