Consumul intens de știri negative poate afecta sănătatea mintală și fizică

212
Consumul intens de știri negative poate afecta sănătatea mintală și fizică - fond-sanatate-mintala-1685470427.jpg

Articole de la același autor

Nevoia necontrolată de a naviga pe internet poate avea efecte negative în ceea ce priveşte sănătatea mentală şi fizică. Tendinţa de a continua navigarea după știri care dezinformează, chiar dacă acestea sunt triste, descurajante sau deprimante poartă numele de doomscrolling.

Doomscrolling-ul este o practică despre care cercetătorii au constatat că a luat amploare de la debutul pandemiei. Prin studiul realizat, publicat în revista Health Communication, cercetătorii au concluzionat că 16,5% din cele aproximativ 1.100 de persoane intervievate au prezentat semne de consum de ştiri „extrem de problematice”. Acest lucru a dus la niveluri mai mari de stres, anxietate şi sănătate precară, conform The Guardian.

Profesorul asociat Bryan McLaughlin, autorul principal al studiului şi cercetător la Texas Tech University, informează că ciclul de ştiri de 24 de ore ar putea determina o stare constantă de alertă la un nivel ridicat în cazul unor persoane, făcând ca lumea să pară un spațiu întunecat şi periculos.

„Pentru aceste persoane, se poate dezvolta un cerc vicios, în care, în loc să se deconecteze, ele sunt atrase şi mai mult, fiind obsedate de ştiri şi căutând actualizări 24 de ore din 24 pentru a-şi uşura suferinţa emoţională. Dar nu ajută, şi, cu cât verifică mai mult ştirile, cu atât mai mult încep să interfereze cu alte aspecte ale vieţii lor”, transmite cercetătorul.

Un procent de aproximativ 27.3% dintre persoanele intervievate au raportat niveluri relativ problematice de consum de ştiri, 27.5% au fost afectaţi în mod minim, iar 28.7% nu au avut probleme.

Unii cititori citesc cu ușurință actualizările de ştiri, fără a se lăsa afectați psihologic. În același timp, alte persoane demonstrează o obsesie mai compulsivă faţă de mass-media, chinuindu-se să se detaşeze de informațiile pe care le primesc.

Aceşti respondenţi au obţinut scoruri mari la cinci dimensiuni riscante ale consumului de ştiri stabilite de către cercetători. Mai exact, devin absorbiţi de conţinutul ştirilor și sunt preocupaţi de gândurile legate de ştiri, încercând să reducă anxietatea consumând tot mai multe informații. Persoanele care se comport astfel au dificultăţi în evitarea ştirilor.

Iar cei cu niveluri mai ridicate de consum problematic de ştiri au fost mult mai susceptibili de a se confrunta cu o sănătate mintală şi fizică precară.

Dintre persoanelele care au niveluri de consum extrem de problematice, 74% au spus că au avut probleme de sănătate mintală şi 61% au raportat probleme fizice. Comparativ, toți ceilalţi participanţi la studiu au niveluri de 8% şi, aproximativ, 6,1%.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4087 secunde