Meseria de polițist, pe lista celor în pericol de dispariţie? "Rezultatele preliminare arată dezastrul în care se află MAI"

1053

Articole de la același autor

Dezastru fără precedent la admiterea în școlile de poliție, care se desfășoară zilele acestea: numărul celor înscriși pentru sesiunea în curs este chiar mai mic decât în sesiunea din toamnă, iar dintre aceștia deja, aproape jumătate au fost respinși la proba sportivă. În aceste condiții, previziunile oamenilor legii sunt sumbre: în câțiva ani, nu va mai avea cine să îmbrace uniforma de polițist!

De vreo doi ani, sindicaliștii din sistemul de siguranță națională și ordine publică – indiferent de organizația din care fac parte! – atrag atenția asupra lipsei de interes a tinerilor pentru profesia de polițist. Lipsa încrederii populației în această instituție, culorile închise în care au tot fost „pictate” acțiunile polițiștilor, cât și neajunsurile care au fost invocate în repetate rânduri (salarii prea mici comparativ cu volumul de muncă, privațiunile și lipsa recompenselor reale) au făcut ca tinerii să se orienteze în alte direcții când este vorba despre cariere. Iar aspectele menționate sunt confirmate, zilele acestea, de dezastrul de la admiterea la școlile de poliție.

Astfel, dacă la sesiunea din toamna lui 2022 se înscriseseră în jur de 3 candidați pe un loc, la această sesiune sunt între 1,2 – 2 candidați pe loc. Mult prea puțini, mai ales ținând cont că au fost și ani în care erau 8 – 9 candidați pe un loc. Iar dintre cei înscriși, la unele școli deja jumătate au picat la proba sportivă.



La proba sportivă au picat între 40 și 50% dintre candidați


„Sesiunea de admitere în școlile de agenți de poliție anunțată de Ministerul Afacerilor Interne în vederea reducerii deficitului de personal arată a fi un mare eșec. Un eșec al acestei sesiuni se arăta încă de când a fost postat anunțul de concurs de admitere pentru perioada aprilie-iunie, în condițiile în care erau indicii clare că nu va exista un număr considerabil de candidați, ținând cont de faptul că Bacalaureatul va avea loc abia în luna iunie, iar potențialii candidați vor fi din rândul celor care au fost respinși la sesiunile precedente. Deși numărul candidaților înscriși a fost unul extrem de scăzut, între 1,3 și 2 candidați pe loc, numai după prima probă susținută, cea de educație fizică, aproximativ 40-50% dintre candidați nu au promovat, în condițiile în care în perioada imediat următoare mai este o probă, evaluarea scrisă și ulterior vizita medicală. Nu vrem să anticipăm greșit de pe acum câți candidați vor fi declarați «admiși» la finalul sesiunii, însă rezultatele preliminare arată dezastrul în care se află MAI în momentul de față, lipsa de interes pentru meseria de polițist rezultată din numărul redus de candidați, riscând să fie pentru prima dată în istoria MAI când abia se vor ocupa jumătate din numărul locurilor scoase la concurs”, a afirmat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Poate la prima vedere nu pare mare lucru faptul că de pe băncile școlilor de poliție vor ieși mai puțini agenți. Adevărul este că, pentru un sistem deja pe butuci, va însemna distrugerea. „Situația este simplă: la ora actuală, în mediul rural sunt patrule de poliție care supraveghează mai multe localități. În municipiul Constanța, de exemplu, sunt zile cu câte o patrulă pe secție, ceea ce este ... ca și cum nu ar fi niciun polițist pe stradă. Numărul celor care ies la pensie crește de la an la an. Din spate nu mai vine nimeni! În consecință, vom rămâne fără polițiști!, ne-au semnalat voci din rândul oamenilor legii constănțeni.

Este admiterea fără probă scrisă o soluție?

Pe de altă parte, reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual se tem că, în condițiile date, se poate ajunge ca și la școlile de poliție să se procedeze precum la unitățile din subordinea Ministerului Apărării Naționale: să se intre fără probe scrise, doar pe bază de dosar.

„Situația poate degenera dramatic, astfel încât numărul candidaților care vor ajunge, totuși, în 27 mai, în sălile de clasă și vor fi triați, ulterior, de proba medicală să fie sub cel al locurilor scoase la concurs, asta în condițiile în care deja sunt, din start, sub doi candidați pe un loc. Sau, așa cum MApN a decis, recent, în premieră națională: admiterea în școlile vocaționale să se facă fără testare scrisă, doar pe bază de dosar și probe eliminatorii”, au precizat sindicaliștii. Dar oare această soluție este cea indicată?! Având în vedere că polițiștii veghează la bunăstarea comunității, este oare indicat ca aceste poziții să fie ocupate de persoane care să nu trebuiască să facă dovada unei bune pregătiri educaționale? 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3278 secunde