Criteriile scorului APGAR, oferit bebelușilor la naștere

206
Criteriile scorului APGAR, oferit bebelușilor la naștere - fond-scor-apgar-1689877560.jpeg

Articole de la același autor

Cu toții am auzit, cu siguranță, la un moment dat, de scorul APGAR, dar te-ai întrebat vreodată ce înseamnă nota 9 la naștere sau dacă bebelușul primește nota 8 la naștere?

Specialiștii explică, mai pe larg, subiectul și ne spun cum se acordă această notă. Scorul APGAR se stabilește în urma unui test efectuat nou-născuților imediat după naștere. De regulă, testul se face de două ori, o dată la minutul 1 după naștere și încă o dată, la 5 minute după naștere.

Criteriile care stau la baza unui scor APGAR sunt următoarele: litera A vine de la activitatea mușchilor/tonusul muscular. Evaluarea se face prin observarea tonusului muscular și a reacțiilor la stimulare. Un bebeluș cu activitate musculară bună și rezistență la mișcare primește un scor de 2. În același timp, un bebeluș cu tonus muscular scăzut și slăbiciune primește un scor mai mic. Zero puncte reprezintă rezultatul unui tonus moale, 1 punct, membre flexate, îndoite, iar 2 puncte înseamnă mișcare activă. Litera P vine de la puls sau ritm cardiac. Se evaluează frecvența cardiacă a bebelușului. Un ritm cardiac de peste 100 de bătăi pe minut primește un scor de 2, iar un ritm cardiac mai scăzut primește un scor mai mic. 0 puncte înseamnă un puls absent, 1 punct denotă mai puțin de 100 de bătăi ale inimii, pe minut, iar 2 puncte se dau atunci când sunt mai mult de 100 de bătăi ale inimii, pe minut. Litera G vine de la răspunsul la stimulare. Sunt evaluate reflexele de supt, strănut și de retragere la stimulare. Un bebeluș cu reflexe puternice primește un scor de 2, în timp ce un bebeluș cu reflexe slabe sau absente primește un scor mai mic. 0 puncte se oferă pentru o reacție absentă, 1 punct pentru mișcare facială/grimasă cu stimulare și 2, pentru tuse sau strănut, plâns sau retragerea piciorului odată cu stimularea. Litera A vine de la aspect (culoare). Se evaluează culoarea pielii, care poate indica nivelul de oxigenare a bebelușului. O culoare roză și bună oxigenare primesc un scor de 2, în timp ce o culoare palidă sau cianotică (albastră-vineție) primește un scor mai mic. 0 puncte se oferă dacă bebelușul este pe toată suprafața pielii albastru, gri-albăstrui sau palid, 1 punct, atunci când corpul este roz, însă extremitățile sunt de o nuanță albastră și 2 puncte, dacă bebelușul este roz peste tot. R vine de la respirație. Se evaluează respirația bebelușului, inclusiv ritmul, profunzimea și efortul respirator. Un bebeluș care respiră bine și are un efort respirator bun primește un scor de 2, iar un bebeluș cu respirație slabă, respirație intermitentă sau dificultăți respiratorii primește un scor mai mic. 0 puncte se oferă pentru respirație absentă, 1 punct, dacă aceasta este neregulată, iar plânsul, slab, iar 2 puncte, când respirația e bună, iar plânsul, puternic.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5646 secunde