Copiii născuţi prematur, luptători din prima zi de la naştere. "Din păcate, nu toţi rezistă!"

1163
3

Articole de la același autor

Anual, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa se nasc o mulţime de copii prematuri, care, dintr-un motiv sau altul, se grăbesc să părăsească pântecele cald al mămicilor lor. Aceşti micuţi sunt nişte luptători, care trec peste încercările grele pe care viaţa le oferă. Tuturor acestor micuţi viteji le urăm un sincer La mulţi ani, de Ziua Prematurității, care a fost sărbătorită în cursul zilei de ieri, 17 noiembrie.



Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, în 2022, s-au grăbit să vină pe lume 342 de bebeluşi. Practic, a precizat purtătorul de cuvânt al SCJU, Crina Kibedi, mai bine de 10% din totalul naşterilor înregistrate în spitalul de la malul mării au fost înainte de termen. Cel mai devreme s-a născut o fetiţă, la numai 28 de săptămâni de sarcină, care a avut doar 600 de grame şi multă poftă de viaţă. Ea a fost monitorizată timp de trei luni de personalul medical din compartimentul Terapie Intensivă Neonatală, care i-a devenit, pur și simplu, familie. La sfârşitul lui martie a plecat acasă sănătoasă şi cu peste 3,5 kg. O altă minune s-a născut pe 7 ianuarie, în zi sfântă. Avea 27 de săptămâni petrecute în pântecul mamei şi cântărea 800 de grame. După patru luni trăite la Terapie Intensivă a plecat acasă, lăsându-şi pătuţul unui alt bebeluş grăbit să cunoască lumea. În acest moment, primesc îngrijiri de specialitate 17 bebeluşi prematuri, din care zece sunt la terapie intensivă, iar cel mai mic pacient al Spitalului Judeţean Constanţa, o fetiţă născută la începutul lunii noiembrie, cântăreşte 900 de grame. În cazul lor, al tuturor, întreaga echipă din secţia clinică Neonatologie va fi mereu la datorie, pregătită să îi preia şi să îi îngrijească aşa cum se cuvine pe cei mai mici dintre pacienţi.

Dacă în urmă cu câţiva ani secţia se confrunta cu lipsa locurilor pentru bebeluşii născuţi prematur, iată că acum problemele sunt altele, aceasta fiind rezolvată. „La acest moment, avem locuri suficiente în spital pentru copiii născuţi prematur. În Terapie Intensivă sunt 22 de pătuţuri pentru ei. Ce ne lipseşte sunt consumabilele pentru echipamente. Ventilatoarele sau orice alt tip de aparat de respirat se face cu nişte consumabile care sunt destul de scumpe şi este destul de greu de făcut rost de ele. Desigur, spitalul ne ajută să le procurăm, dar în limita posibilităţilor. În acelaşi timp, există sponsori care ne ajută, Asociaţia Dăruieşte Aripi, care ne cumpără circuite pentru ventilatoare etc. În rest, avem tot ce ne trebuie”, a declarat pentru „Cuget Liber” dr. Livica Frăţiman, şeful secţiei Neonatologie, care se ocupă de îngrijirea acestor mici suflete de peste 27 de ani.

Medicul a precizat că în spital se nasc şi sunt monitorizaţi copii cu o greutate foarte mică şi unii dintre ei, mai norocoşi pleacă acasă după o vreme. Din păcate, nu toţi rezistă, pentru că, deseori, apar complicaţii ale prematurităţii, care pot fi fatale câteodată, la fel ca şi malformaţiile asociate prematurităţii. „Mai pierdem dintre ei, dar îi salvăm pe toţi cei care pot fi salvaţi. Eu lucrez cu copiii prematuri din anul 1995 şi, la fel ca atunci, şi acum, îngrijirea acestor micuţi înseamnă o nevoie permanentă de perfecţionare. Pentru noi, toţi cei care ne desfăşurăm activitatea pe secţia de Neonatologie, înseamnă foarte mult că salvăm o viaţă şi trimitem acasă un copil care are 600 de grame la naştere şi pleacă cu o greutate de aproape 2,5 kg. De-a lungul timpului, am avut pe secţie copii şi mai mici, de 450-500 de grame. Unii dintre ei au supravieţuit, alţii nu. În principiu, ei pot să reziste dacă nu fac complicaţii sau dacă nu au malformaţii asociate”, a adăugat specialistul.



Comentează știrea

cuApreciereProfesionalism
17 noiembrie 2022
Mai pierdem dintre ei, dar îi salvăm pe toţi cei care pot fi salvaţi

[Mai pierdem dintre ei, dar îi salvăm pe toţi cei care pot fi salvaţi] este discutabil. Poate atita se poate la noi (sint multe aspecte de vazut : aparatura, pregatire, experienta). Teoretic, perfect inseamna TOTI ! Azi, nu cred a fi vreun sistem care sa raspunda [Perfect] ! (chiar si la cei mai dezvoltati cu tot suportul tehnologic)

cuApreciereProfesionalism
18 noiembrie 2022
Statistica

Pt. o imagine mai buna, era interesant de extins doar pe la noi. Adica iei 5-10 centre medicale de referinta si clasament la bebeluşii născuţi prematur.(rata de salvare). Cit de cit e un indicator mai bun de competenta, dar si aici nu trebuie privit in mod absolut.(fiecare nou nascut e un suflet unic, cu mecanism divin ! Stie aici tot la Doctor ?). " Mai pierdem dintre ei", nu e iu regula modul de exprimare ! Toti conteaza, faci ce poti - cit te pricepi - risc daca trebuie - dar incerci la 100%. Reformulat 1 din 1 milion sa fie incidenta si e foarte mult ! Sanatate !

cuApreciereProfesionalism
18 noiembrie 2022
"Ce ne lipseşte sunt consumabilele pentru echipamente"

Aici e cu durere mare de orice economie: Planificare, ConducereSpital, Minister, Stat, AlesiiNeamului. Cum adica "ne lipseşte sunt consumabilele pentru echipamente" - 1 Aspect Esential ? Cine mama naiba e Idiotul de Minister azi ? De acolo e totul ! Poate se incearca de acolo, dar la VoceaLumanarii nu se aude nimica ? Daca e pe plan local, imediat din Liceu oricine si tot e mai bine. Practic inseamna asa, orice suport exterior e bine venit ! dar pt. aspecte esentiale (echipamente si consumabile) pai StatulRoman cu toti acolo de poposeala la Ministere (Economie, Medicina, UE cu punga, etc, etc - adica toti inclusiv Educatie Fizica pt. ca "de acolo vin premisele sanatatii adevarate pe relatia mama-copil-familie cu armonie de Romanie". Trebuie Dna. Doctor sa fie speriata ca nu stie cine sa primeasca azi ratia de lapte praf ? (poate dupa criteriul voce puternica de bebelus)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5166 secunde