Gata cu panica! Spitalul Judeţean Constanţa a reluat efectuarea intervenţiilor chirurgicale

1171
Gata cu panica! Spitalul Judeţean Constanţa a reluat efectuarea intervenţiilor chirurgicale - sus-1665081515.JPG

Articole de la același autor

Veste bună pentru constănţenii care au nevoie de diferite intervenţii chirurgicale. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa a primit o parte din cantitatea de Neostigmină, anestezic absolut necesar în cadrul operaţiilor, şi, în plus, s-a lansat o nouă comandă, la un alt distribuitor. Toate acestea pentru a putea relua intervenţiile la volumul obişnuit şi pentru ca toată lumea să beneficieze de tratamentele potrivite, în cele mai bune condiţii.

În urmă cu aproximativ două săptămâni vă relatam că cea mai mare unitate sanitară din judeţul Constanţa se află în situaţia de a nu mai putea opera decât cazurile urgente, pacienţi a căror viaţă este pusă în pericol, şi asta pentru că Neostigmina, la care am făcut referire în rândurile de mai sus, trebuie administrată numai pacienţilor aflaţi în stare gravă, asta din cauza stocurilor reduse din acest medicament folosit în cazul operațiilor ce necesită folosirea anesteziei generale. La momentul respectiv, ni s-a adus la cunoştinţă că producătorul nu mai poate fabrica medicamentul cu pricina. De fapt, în scrisoarea firmei producătoare, Zentiva, către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale se arăta că, în urma obținerii unui rezultat în afara specificației aprobate în cadrul programului de studii de stabilitate pe termen lung, au fost nevoiți să sisteze fabricația produsului, până la identificarea cauzei acestei neconformități. Investigația a relevat faptul că este nevoie de o modificare tehnică a procesului de fabricație, fapt ce impune depunerea unei variații la dosarul produsului. „Întrucât înțelegem impactul major avut de indisponibilitatea temporară a produsului, am decis să fabricăm două serii de produs utilizând procesul actual de fabricație. Acestea ar putea acoperi nevoile pieței pe un interval de aproximativ trei luni și jumătate”, a fost explicaţia reprezentanţilor firmei.

Drept urmare, la acel moment, a precizat managerul SCJU, Ionuț Cornel Ionescu, până când vor intra în posesia comenzilor pe care trebuie să le onoreze producătorul și distribuitorul, stocul pe care îl au în spital îl păstrează numai pentru situațiile de urgență. Ca urmare, toate operațiile care nu reprezintă urgențe majore au fost amânate pentru o perioadă de timp.

La două săptămâni de la apariţia acestei situaţii neplăcute, iată că au început să se facă simţite şi veştile bune: operaţiile se reiau încet-încet şi pentru bolnavii care nu reprezintă o urgenţă majoră. „Totuşi, având în vedere faptul că nu a fost livrată întreaga cantitate solicitată, intervenţiile chirurgicale sunt reluate gradual”, a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului, Crina Kibedi.

Precizăm că Neostigmina are rolul de a debloca contracția musculară după anestezie. Practic, medicamentul acţionează prin blocarea acţiunii unei enzime în organism, care întrerupe transmiterea impulsului nervos la nivelul muşchiului. Altfel spus, lipsind această Neostigmină, pacientul nu poate să fie trezit postoperator la sfârșitul intervenției, în condiții de siguranță. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5885 secunde