Culoarea urinei este influențată de unele alimente sau medicamente

223
Culoarea urinei este influențată de unele alimente sau medicamente - urina-1687524166.jpg

Articole de la același autor

În general, culoarea normală a urinei este galben deschis și se datorează unor substanțe pigmentate ce sunt eliminate odată cu substanțele toxice și reziduurile metabolice ale organismului. Nuanțele acesteia pot fi influențate, însă, de cantitatea de lichide consumate în 24 de ore, precum și de eliminarea unor substanțe exogene precum: medicamente, pigmenți alimentari, substanțe de contrast etc. De exemplu, urina transparentă sau incoloră apare dacă se elimină apă în cantitate mare din organism. Aceasta poate apărea, în mod normal, în contextul unui consum crescut de lichide sau în contextul ingerării unei cantități mari de apă într-un interval scurt de timp.

Specialiștii spun că la pacienții cunoscuți cu boli cardiovasculare (hipertensiune artierială, insuficiență cardiacă etc.), urina deschisă la culoare sau chiar transparentă poate să apară în urma unor tratamente diuretice care stimulează eliminarea de apă din organism.

Culoarea galben închis a urinei reflectă o creștere a concentrației urinei datorată unui consum scăzut de lichide. Urina de culoare roz poate fi, însă, sugestivă pentru prezența unui colorant eliminat pe cale urinară sau a unor sângerări de mică intensitate în tractul urinar. Colorarea în roz a urinei se poate produce după consumul de fructe și legume precum afinele, sfecla roșie, rubarbă, dar și în contextul consumului unor medicamente. Urina roșie, în schimb, poate apărea frecvent în contextul consumului unor fructe și legume ce pot elibera coloranți naturali roșii, dar cel mai frecvent poate să apară în urma sângerărilor în tractul urinar. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3858 secunde