De vorbă cu specialistul. Soluţii de tratare a varicelor şi leziunilor vasculare

377
De vorbă cu specialistul. Soluţii de tratare a varicelor şi leziunilor vasculare - fond-varice-1-1697715241.jpg

Articole de la același autor

În ziua de azi, tratamentul minim invaziv al varicelor este tot mai popular, pentru că este mai puțin dureros și oferă o recuperare mult mai rapidă decât tratamentul chirurgical de îndepărtare a acestora. De exemplu, scleroterapia este cel mai obișnuit tratament practicat atât pentru varice, cât și pentru leziunile vasculare. Acesta presupune injectarea unei soluții sclerozante (o iritație chimic indusă) în vena varicoasă, care determină umflarea pereților venoși și apoi obliterarea venei (închiderea acesteia).

Astfel, se oprește fluxul sangvin în venă, iar aceasta se va cicatriza și se va estompa în câteva săptămâni. În timp, susțin specialiștii, venele vor fi reabsorbite de către organism și vor dispărea. Există, însă, posibilitatea de a fi necesară repetarea tratamentului pentru aceeași venă, dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare. Potrivit dr. Elena Stanciu, microscleroterapia folosește o soluție specială și anumite tehnici de administrare a injecției, care crește rata de succes în tratarea leziunilor vasculare. „După efectuarea injecţiilor, pacientul trebuie să poarte bandaje de compresie pentru a preveni revenirea fluxului sangvin în vena tratată şi a-i asigura timp să se vindece. Aceste bandaje de compresie cresc eficienţa intervenţiei. Principalele riscuri sunt:

posibilitatea formării unui cheag de sânge în venele superficiale,

o reacţie alergică după procedură, dezvoltarea unor noi dilataţii capilare.

Aceste proceduri nu necesită anestezie şi pot fi efectuate în cabinetul medicului specialist. Atenţie! Tratamentul este eficient numai în cazul venelor mici şi a leziunilor vasculare. Pentru varicele mai mari se recomandă alte tipuri de tratament”, a precizat medicul.

În prezent, o îmbunătăţire în ceea ce priveşte scleroterapia reprezintă înlocuirea substanţei sclerozante lichide cu una sub formă de spumă, care este mult mai eficientă. De asemenea, operaţia cu laser implică furnizarea de fascicule luminoase pulsate intens în vena varicoasă.

Terapia endovasculară cu laser foloseşte o tehnică modernă de ghidare a laserului, cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Laserul este introdus în vena varicoasă, ghidat de aparatul cu ultrasunete, iar energia degajată de lumina intens pulsată a laserului distruge selectiv venele anormale. Ţinta undelor laser este hemoglobina şi apa din sânge. Tocmai de aceea, laserul vascular provoacă creşterea temperaturii sângelui din vas, apoi se produce închiderea venelor.

Astfel, varicele se estompează şi dispar. Laserul este direct şi extrem de eficient, ca şi metodă de tratament pentru varice şi nu vătămează decât o mică porţiune din zona supusă acţiunii laser. Totodată, nu are indicaţii speciale privind tipurile de piele, iar tratamentul presupune efectuarea a 3-5 şedinţe de aproximativ 15- 20 minute (sau 30 -45 minute), şi poate fi aplicat şi în tratarea leziunilor vasculare de pe picioare sau faţă. Ablaţia venoasă, în schimb, se foloseşte de radiofrecvenţă, pentru a închide venele afectate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5494 secunde