Distrofia musculară vă distruge muşchii şi vă afectează viaţa

255
Distrofia musculară vă distruge muşchii şi vă afectează viaţa - fonddistrofiejpg2-1667391770.jpg

Articole de la același autor

Din păcate, uneori, oamenii primesc diagnosticul de distrofie musculară, boală care le slăbește puternic muşchii. Tocmai de aceea, dacă există antecedente familiale ale acestei boli, cel mai bine este să solicitaţi din timp o consiliere genetică înainte de a avea copii. De fapt, atunci când spunem distrofie musculară ne referim la un grup foarte divers de boli moştenite care provoacă slăbiciune şi degenerare a muşchilor care controlează mişcarea. Partea proastă este că există o mulțime de astfel de forme şi toate sunt urmarea unor mutaţii genetice.

De cele mai multe ori, distrofia musculară afectează inima, coloana vertebrală, ochii, creierul, glandele endocrine și lista ar putea continua. Unele forme ale acestei boli sunt uşoare şi progresează treptat. Altele, în schimb, evoluează rapid, generează dizabilităţi şi reduc speranţa de viaţă. Potrivit dr. Florentina Nedelcu, simptomele distrofiei musculare variază în funcţie de tip. Oricum, în multe cazuri, boala este diagnosticată în copilărie, dar este posibil să se manifeste şi în adolescenţă sau la vârsta adultă. „În general, distrofia musculară cuprinde un grup de tulburări moştenite care provoacă slăbiciune şi pierderea ţesutului muscular. În alte cazuri, însă, boala afectează nu numai muşchii, ci şi organe precum creierul. Această patologie are la bază defecte genetice care produc deficienţe sau defecte ale anumitor proteine musculare. Mai departe, acestea duc la degenerarea ţesutului muscular şi înlocuirea sa cu ţesuturi fibroase care nu pot îndeplini funcţia muşchilor. În unele cazuri, femeilor le este afectat foarte tare ţesutul nervos. Cert este că toate formele de distrofie musculară provoacă slăbiciune şi un anumit grad de atrofie a muşchilor. Simptomele includ slăbiciune musculară, rigiditate, somnolenţă, aritmie cardiacă, opacitatea cristalinului sau cataractă, precum şi probleme de comportament şi de învăţare la copii”, a explicat medicul.

Dacă simptomele apar devreme, speranţa de viaţă a pacientului este mai redusă. La copii, unul dintre primele simptome este tendinţa de a dormi cu ochii uşor deschişi. La adolescenţi şi adulţi, apar durerile la nivelul umerilor, braţe subţiri şi slăbiciune la nivelul muşchilor feţei, ai braţelor, ai spatelui şi ai gambelor. De exemplu, distrofia musculară a centurii membrelor afectează muşchii braţelor, muşchii umerilor şi muşchii şoldurilor. De obicei, primele simptome apar la sfârşitul copilăriei sau la vârsta adultă. Progresul poate fi lent sau rapid. Persoanele cu astfel de probleme, îşi pierd din masa musculară în zonele afectate, dar, în acelaşi timp, au şi palpitaţii, bătăi neregulate ale inimii, dureri de spate şi întâmpină dificultăţi la ridicarea obiectelor grele, la alergare. Din nefericire, nu există leac pentru distrofia musculară, iar tratamentul are ca scop controlul simptomelor, evitarea complicaţiilor şi menţinerea persoanei afectate cât mai funcţionale pentru o perioadă cât mai lungă de timp. De asemenea, mai trebuie subliniat că toate tipurile de distrofie musculară se agravează în timp, dar ceea ce se schimbă este viteza cu care se întâmplă acest lucru şi nivelul de handicap pe care îl provoacă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4066 secunde