Factorii de risc ai sindromului de apnee în somn

141
Factorii de risc ai sindromului de apnee în somn - sindromul-de-apnee-in-somn-1685470593.png

Articole de la același autor

Sindromul de apnee în somn reprezintă o tulburare de respirație care poate apărea în timp ce dormim. Respirația se poate întrerupe pentru cel puțin 10 secunde, astfel apărând apneea, sau fluxul respirației scade, ceea ce se numește hipopnee. Oxigenarea sângelui este scăzută, pentru că, atunci când au loc procesele amintite, plămânul nu ventilează corect. Lucrul acesta este datorat obstrucției căilor respiratorii superioare.

Pe timpul somnului, musculatura faringiană și mușchii limbii se relaxează. În cele mai multe dintre cazuri, configurația căilor respiratorii superioare este afectată structural, ceea ce duce la obstrucție sau sunt prezente defecte anatomice evidente la nivelul nasului, gurii (hipertrofia amigdaliană) sau gâtului (gât scurt, cu țesut adipos). În poziție culcată, în timpul somnului, aceste modificări contribuie la îngustarea căilor aeriene. În timpul zilei, în perioada de veghe și în poziție ortostatică, modificările amintite nu se produc.

Consumul de alcool determină, de asemenea, depresia mușchilor respiratori. Mușchii respiratori se relaxează și, astfel, căile aeriene superioare se îngustează și produc apneea de somn. Totodată, la fel de mult poate afecta și obezitatea.

În altă ordine de idei, există și factori de risc ai sindromului de apnee care nu pot fi modificați, precum vârsta, acesta apărând frecvent după 30 de ani, sexul, istoricul familial al tulburărilor de somn, deformările coloanei vertebrale, anomaliile cranio-faciale sau menopauza.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 01 August 2013
Stire din Sănătate : Copilul respiră șuierat?
Pagina a fost generata in 0.4617 secunde