Fumatul afectează corzile vocale

2451
Corzile vocale trebuie protejate, pentru ca vocea să nu aibă de suferit. Vocea începe să ne pună probleme în momentul în care ascuțimea, volumul sau tonul încep să atragă atenția asupra lor, în defavoarea celor anunțate de locutor. Sunt mai mulți factori care contribuie la degradarea vocii: țipătul, fluieratul, râsul zgomotos sau alte acțiuni care suprasolicită corzile vocale; fumatul, indiferent că este vorba de fumători activi sau pasivi, prin frecventarea locurilor închise, neaerisite, unde s-a fumat; tușitul și expectoratul, utilizate cu scopul de a "curăța" gâtul cauzează tensiune la nivelul corzilor vocale; vorbitul excesiv, căci, precum în cazul oricărui alt mușchi, utilizarea excesivă a corzilor le epuizează.
Solicitant este și vorbitul în momentele când locutorul este încărcat de emoție - tensiunea emoțională cauzează limitarea posibilității de exprimare vocale, iar forțarea corzilor poate avea ca rezultat slăbirea lor.
Degradarea vocii poate fi prevenită prin câteva măsuri lesne de urmat:
r Închideți radioul, televizorul sau părăsiți spațiile aglomerate atunci când doriți să purtați o conversație. Astfel, veți evita să ridicați vocea pentru a vă face auzit.
r Renunțați la fumat - este cea mai bună măsură pe care o puteți adopta pentru prevenirea afecțiunilor corzilor vocale.
r Beți apă, în special atunci când vorbiți mult sau cântați. De exemplu, profesorii ar trebui să aibă în perma-nență o sticlă de apă pe catedră.
r Înghițiți, în defavoarea expectoratului sau a altor acțiuni menite să "curețe" gâtul.
r Nu vorbiți în șoaptă, căci "șușotitul" duce la slăbirea corzilor vocale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7391 secunde