Fumatul constituie un factor predispozant pentru apariţia aftelor

456
Fumatul constituie un factor predispozant pentru apariţia aftelor - fond-afte-1696424103.jpg

Articole de la același autor

Aftele bucale sunt ulcere superficiale sau profunde care pot apărea oriunde pe mucoasa cavităţii bucale. Conform cercetărilor, cel puţin una din cinci persoane dezvoltă afte bucale, la un moment dat, dar, în general, femeile sunt afectate mai frecvent decât bărbaţii. Afecţiunea apare, de obicei, între vârstele de 10 - 40 de ani şi au un caracter recurent. Perioada de remisiune între apariţia aftelor poate fi de zile, săptămâni, luni sau ani.

De cele mai multe ori, ulcerele bucale se regăsesc pe zonele mobile ale cavităţii bucale, cum ar fi limba sau faţa internă a buzelor şi obrajilor şi la baza gingiilor. Potrivit dr. Simona Ştiuriuc, ele încep ca o umflătură mică roşie şi sensibilă, care dă senzaţia de arsură pentru intervalul de o zi. Aftele rupte sunt acoperite cu o membrană galbenă sau albă şi mărginite de un halou roşu. În general, aceste afte se vindecă în două săptămâni fără cicatrice. Febra este rară, iar aftele bucale sunt rar asociate cu alte boli.

Majoritatea persoanelor experimentează prima aftă în jurul vârstei de 10-20 de ani. Copiii sub doi ani pot dezvolta, şi ei, condiţia patologică. „Frecvenţa recurenţei aftelor variază considerabil. Unele persoane prezintă doar una sau două episoade pe an, în timp ce altele prezintă serii continue de afte bucale. Cauza care duce la apariţia de ulcere bucale nu este bine cunoscută, dar se presupune a fi multifactorială. Ele sunt datorate unei bacterii sau unui virus, deşi alergia la un anumit tip de bacterie care se găseşte în cavitatea bucală le poate declanşa. Pot fi manifestarea unei reacţii alergice la anumite alimente”, a subliniat medicul.

Studiile arată că aceste afte pot fi determinate de un sistem imun deficitar care utilizează proprii anticorpi pentru a distruge celulele mucoasei bucale. Lipsa unor vitamine şi micorelemente poate determina apariţia de ulcere bucale. Stresul emoţional şi trauma locală sau lezarea mucoasei prin periaj, proteze dentare sau alimente fierbinţi, fumatul pot fi factori predispozanţi pentru apariţia aftelor. Alte cauze posibile pentru aftele bucale includ bolile autoimune, perioada menstruaţiei şi nu numai.

Partea bună este că nu-i nevoie de tratament pentru aftele bucale. Cu toate acestea, se pot adopta măsuri generale care să includă evitarea alimentelor sărate, care să irite, evitarea atingerii aftelor cu băuturi sau alimente prin masticaţia unilaterală, eliminarea cauzelor posibile care pot să determine ulcerele bucale (periajul puternic, aparatele dentare, alimentele fierbinţi). De asemenea, se pot aplica topice sau spălături bucale, pentru a ameliora durerea şi care să ajute ulcerele să se vindece mai repede.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3979 secunde