Fumatul în sarcină, otrava care provoacă boli cumplite copiilor

395
Fumatul în sarcină, otrava care provoacă boli cumplite copiilor - fumatul-1441823700.jpg

Articole de la același autor

Când femeile tinere care fumează încep să planifice un copil, ar trebui, de asemenea, să se hotărască să renunțe și la fumat. Cel mai bun moment pentru a se lăsa de fumat este când femeia se gândește să facă un copil în viitorul apropiat, sau imediat cum află că este însărcinată. Această decizie va contribui la sănătatea ei și a copilului, spun medicii, și va scuti întreaga familie de complicațiile sau afecțiunile care pot fi generate de consumul de tutun.

Statistic, o femeie însărcinata din cinci fumează pe tot parcursul sarcinii, ceea ce corespunde la mai mult de 180.000 de copii ce fumează pasiv încă din uter.

În ciuda mesajelor de sănătate publică, fumatul continuă să crească în rândul femeilor. Mai grav este faptul că, deși se pregătesc să devină mămici, acestea nu renunță la acest viciu periculos.

"Nu există moment mai bun pentru ca o gravidă să renunțe la fumat! Adeseori ni s-a pus întrebarea: «Nu-i așa că există mămici care fumează în timpul sarcinii și au copii sănătoși?» Răspunsul este însă foarte clar: «Acestea sunt femei norocoase!» Dacă o femeie fumează pe perioada sarcinii, riscă foarte mult sănătatea copilului ei. Este, totodată, probabil să se producă o pierdere a sarcinii. Copilul se poate naște prea devreme, înainte ca plămânii lui să fie complet dezvoltați, ceea ce înseamnă că va avea probleme cu respirația", a explicat dr. Mohamed Zaher, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului privat Isis.

Există efecte pe termen lung asupra copilului?

Da, pot exista astfel de efecte, mai precizează medicul. Fumatul în timpul sarcinii e asociat cu vulnerabilitatea copilului la răceli și cu alte probleme legate de funcționarea normală a plămânilor. Acești copii pot avea probleme de învățare la școală și pot fi mai scunzi și mai slabi decât ceilalți copii. Și, cel mai probabil, vor fuma la rândul lor când vor fi mari, pentru că urmează exemplul părinților lor.

Fumatul crește, de asemenea, frecvența unui număr mare de patologii ale sarcinii. În primul rând, riscul de sarcină extrauterină este crescut la femeile fumătoare și acesta crește proporțional cu doza de tutun. Nicotina scade mobilitatea trompelor uterine, apar spasme când se împinge embrionului în uter și crește riscul de sarcină extrauterină. Acest risc revine la un nivel normal în cazul în care fumatul este oprit cu cel puțin o lună înainte de concepție.

Stresul, doar o scuză

Deși multe dintre gravidele fumătoare care i-au trecut pragul au folosit drept scuză pentru consumul de tutun stresul, medicul spune că "gravida va învăța alte metode de relaxare, care sunt mult mai benefice ei și copilului". "Când se simte tensionată, ar trebui să discute cu apropiații pentru a trece peste moment. Mai mult, trebuie precizat că tutunul scade producția de lapte matern printr-o scădere a nivelului prolactinei (30 la 50%). Fumatul mamei provoacă, de asemenea, apariția de infecții respiratorii și astm. Incidența episoadelor de insuficiență respiratorie ar fi de 45% în primul an de viață în rândul copiilor proveniți din mame fumătoare", mai spune medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4788 secunde