Pericolele din timpul sarcinii. Ce simptome trebuie să ducă gravida la medic

705
Pericolele din timpul sarcinii. Ce simptome trebuie să ducă gravida la medic - drmihaelaancadobreecografieintra-1439906144.jpg

Articole de la același autor

Sarcina extrauterină este o condiție foarte periculoasă și o cauză majoră de deces a femeilor gravide, în primul trimestru al sarcinii. În cazul în care este suspectată o sarcină extrauterină, medicul va pune diagnosticul final după mai multe investigații, printre care o ecografie și teste de sânge. Sarcina extrauterină nu poate fi dusă la termen, așa că doctorul va recomanda întreruperea ei.

Sarcina extrauterină sau ectopică, așa cum este cunoscută în rândul medicilor, înseamnă că ovulul fertilizat s-a implantat în afara uterului. O astfel de sarcină nu poate fi dusă la capăt, pentru că embrionul nu poate să se dezvolte în condiții normale în afara uterului, în lipsa nutrienților necesari pentru creștere.

"O sarcină extrauterină pune în pericol și sănătatea gravidei, pentru că poate să ducă la ruperea țesuturilor și organelor interne, ceea ce duce la apariția unor hemoragii. O astfel de sarcină debutează, de obicei, cu aceleași simptome ca o sarcină normală: lipsa ciclului menstrual, greață, sâni dureroși, oboseală.

Totuși, sunt câteva semne care trebuie să te pună pe gânduri și să te trimită la medic, mai ales dacă apar în primele săptămâni de sarcină: sângerări vaginale, dureri/crampe în zona inferioară a abdomenului.

Sunt și cazuri în care o sarcină extrauterină dă semne alarmante abia după mai multe luni. În acest caz, embrionul s-a dezvoltat deja și a ajuns să rupă tubul falopian. Pacientele ar trebui să se neliniștească dacă au următoarele simptome: sângerări vaginale, dureri puternice, ascuțite în zona pelvină, abdomen, umeri sau ceafă, amețeli, dureri de cap", a explicat dr. Mihaela Anca Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie.

Infecțiile, principala cauză a bolii

Cauzele sarcinii extrauterine pot fi o varietate de boli sau afecțiuni care împiedică deplasarea normală a ovulului fecundat prin trompele uterine înspre uter.

Una dintre cele mai comune cauze ale sarcinii ectopice sunt infecțiile cu transmitere sexuală (chlamydia, gonoreea, tricomonaza). Aceste infec-ții provoacă inflamații ale trompelor uterine, deformarea și îngustarea lumenului lor, ceea ce, în cele din urmă, poate conduce la "oprirea" embrionului în trompa uterină.

"Sarcina extrauterină nu afectează fertilitatea. Dacă este descoperită la timp, organismul nu va fi afectat și va putea duce o altă sarcină la termen. Chiar și în cazul în care unul din tuburile falopiene a avut de suferit, viitoarea sarcină nu va fi una cu probleme.

Dacă sarcina extrauterină afectează ambele tuburi, pacienta poate apela la fertilizarea in vitro pentru a rămâne însărcinată.

Nu toate sarcinile ectopice pot fi preîntâmpinate, dar sunt câteva lucruri pe care pacienta le poate face pentru a evita cât mai mult o astfel de situație: să trateze la timp orice inflamație sau infecție în zona genitală, pentru că aceștia sunt principalii factori care pot favoriza o sarcina extrauterină", completează medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1549 secunde