Noi metode de tratament pentru bolnavii cu Alzheimer

44577
1
Noi metode de tratament pentru bolnavii cu Alzheimer - fondalzheimerdrparasca-1671366865.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, boala Alzheimer este cea mai răspândită cauză de demență la persoanele vârstnice, acest tip de tulburare cognitivă crescând dramatic atât ca prevalență, cât și ca incidență, după vârsta de 65 de ani. Simptomele cu care se confruntă oamenii se pot împărți în trei stadii principale: ușoare, moderate și severe.

În stadiul incipient, simptomul dominant este tulburarea de memorie: de exemplu, pacientul poate uita conversații sau evenimente recente, poate uita locul unde a pus diferite obiecte sau numele acestora, poate prezenta dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite, devine rigid în a încerca lucruri noi și poate prezenta dificultăți în ceea ce privește luarea unor decizii. Potrivit dr. Teodora Parasca, pe măsură ce boala se dezvoltă, în stadiile moderate, problemele de memorie se vor agrava, pacientului cu această afecțiune fiindu-i din ce în ce mai greu să-și amintească numele persoanelor cunoscute, uneori având dificultăți în recunoașterea membrilor familiei/prietenilor. Totodată, pot apărea și simptome precum dezorientarea, pierderea sau rătăcirea în locuri familiare, comportament obsesiv-repetitiv, tulburări de somn, tulburări de vorbire/limbaj, modificări ale dispoziției (depresie/anxietate), dificultăți în îndeplinirea sarcinilor.
 

„În stadiile severe ale bolii, simptomele devin din ce în ce mai supărătoare pentru bolnav şi pentru apropiaţii acestuia. Pacienţii pot dezvolta halucinaţii, pot deveni violenţi, se confruntă cu episoade de pierdere a vorbirii şi limbajului, întâmpină dificultăţi la masă şi în procesul de înghiţire, încep să piardă în greutate şi să aibă probleme cu incontinenţa urinară şi intestinală. La toate acestea se adaugă dificultăţile legate de deplasare, ei necesitând, neapărat, îngrijire şi asistenţă personală”, a subliniat medicul.

Legat de metodele de tratament aplicate, în prezent, în boala Alzheimer, acestea se concentrează pe întârzierea declinului cognitiv folosind medicamente, însă doar terapia farmacologică nu poate să oprească evoluţia bolii. Tocmai de aceea, în ultimii ani au fost testate terapii suplimentare sau alternative la tratamentele clasice. Una dintre intervenţiile terapeutice disponibile este stimularea magnetică transcraniană, aceasta fiind explorată ca tratament alternativ non-invaziv, cu rezultate pozitive în combinaţie cu exerciţiile cognitive. 


Comentează știrea

nelu
19 decembrie 2022
De ce nu se mai dau incidentele covid ?

stimularea magnetică transcraniană nu este disponibila in romania, alzheimer este oricum incurabila in timp ce covidul este inca aici, numarul de cazuri este in crestere si au fost 3 morti pe zi pe tara la ultima raportare; de ce nu ii intrebati pe cei de la dspct de ce nu mai publica incidenta covid in conditiile in care la ultima raportare din 5 decembrie era de 2,6 la 1000 care este o valoare mare pentru ca cdc spunea ca o valoare mica a covid este sub 0,1 la 1000 ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1389 secunde