Nu o ignoraţi! Distrofia musculară vă poate imobiliza într-un cărucior cu rotile!

33368
Nu o ignoraţi! Distrofia musculară vă poate imobiliza într-un cărucior cu rotile! - fonddistrofie-1671126283.jpg

Articole de la același autor

Ați fost diagnosticat cu distrofie musculară? Acest lucru înseamnă că aveți mușchii slăbiți. Problema este că, dacă există antecedente familiale ale acestei boli, cel mai bine este să solicitați consiliere genetică înainte de a avea copii. Specialiștii susțin că denumirea de distrofie musculară este dată unui grup foarte divers de boli moștenite care provoacă slăbiciune și degenerare a mușchilor ce controlează mișcarea. Mai grav este că, la ora actuală, există mai mult de 30 de forme și toate sunt urmarea unor mutații genetice.

Din păcate, boala poate afecta inima, coloana vertebrală, ochii, creierul, glandele endocrine etc. Unele forme ale distrofiei sunt ușoare și progresează treptat, dar sunt și situații în care evoluția este extrem de rapidă, generează dizabilități și reduce speranța de viață. Potrivit dr. Mioara Zamfir, simptomele distrofiei musculare variază în funcție de tip. În multe cazuri, boala este diagnosticată în copilărie, dar este posibil să se manifeste și în adolescență sau la vârsta adultă. Cum spuneam, în general, distrofia musculară provoacă slăbiciune și pierderea țesutului muscular. Uneori, însă, afectează nu numai mușchii, ci și organe precum creierul. Această patologie are la bază defecte genetice care produc deficiențe sau defecte ale anumitor proteine musculare. Acestea duc la degenerarea țesutului muscular și înlocuirea sa cu țesuturi fibroase care nu pot îndeplini funcția mușchilor.


De asemenea, în situațiile fericite poate provoca simptome ușoare, care nu schimbă viața normală. „Indiferent de caz, toate formele de distrofie musculară provoacă slăbiciune și un anumit grad de atrofie a mușchilor. Distrofia musculară Duchenne este una dintre cele mai frecvente forme şi afectează în special băieții, deși apare și la fete, dar cu o severitate redusă. Bolnavii întâmpină dificultăți în a sta în picioare, a merge, a alerga, a sări sau a urca scările. De asemenea, vorbesc greu și pot avea dificultăți de comportament sau de învățare. Apoi, distrofia musculară Becker afectează în principal băieții. Simptomele apar în copilărie, dar sunt adesea ușoare. Cu toate acestea, pot exista crampe musculare și o întârziere în a învăța să meargă. Odată cu trecerea timpului, apar dificultăți de mers, alergare și urcat scările. Câteodată, există dificultăți în ridicarea obiectelor cu o anumită greutate deasupra taliei. Majoritatea persoanelor cu această patologie pot merge până la 40 sau 50 de ani, dar la un moment dat au nevoie de un scaun cu rotile. La rândul ei, distrofia musculară congenitală se manifestă încă de la naștere sau în primii doi ani de viață. Progresia, precum și severitatea bolii variază foarte mult de la caz la caz. Simptomele obișnuite sunt următoarele: probleme articulare, scolioză, dificultăți de respirație, dificultăți de înghițire. Acestora li se adaugă convulsiile, problemele de vedere, dificultățile de vorbire şi nu numai”, a precizat specialistul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3134 secunde