Poliartrita reumatoidă poate avea efecte negative asupra calităţii vieții

181
Poliartrita reumatoidă poate avea efecte negative asupra calităţii vieții - fond-poliartrita-1-1705410769.jpg

Articole de la același autor

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună și inflamatorie cu care se confruntă foarte multe persoane. Aceasta determină, practic, sistemul imunitar să atace celulele sănătoase din corp, reacția provocând inflamație și durere în părțile afectate. Partea proastă este că boala atacă mai multe articulații în același timp, cum ar fi articulațiile mâinilor, încheieturilor și genunchilor şi duce, în cele din urmă, la deteriorarea țesutului articular.

Tocmai de aceea, pacienții care suferă de poliartrită reumatoidă și nu primesc tratament de specialitate se confruntă cu durere cronică și deformare articulară. În unele situații extrem de grave, poate fi afectat țesutul din întregul corp - plămânii, inima și ochii. Potrivit dr. Manuela Şincan, simptomatologia poliartritei reumatoide poate varia între puseuri de boală, când manifestările se agravează, şi perioade mai calme, când boala intră în remisie și durerile se ameliorează iar semnele și simptomele poliartritei reumatoide includ: durere; rigiditate; sensibilitate și umflare a articulațiilor; aceleași simptome pe ambele părți ale corpului (cum ar fi la ambele mâini sau la ambii genunchi); pierdere în greutate;

febră; oboseală; slăbiciune.

„Poliartrita reumatoidă este o boală cu efecte negative pe mai multe planuri, care pot afecta grav calitatea vieții și pot duce chiar și la moarte prematură. De exemplu, pacienţii cu poliartrită reumatoidă prezintă un risc mai mare de a dezvolta alte boli cronice, cum ar fi cele de inimă și diabet. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat faptul că anumite afecțiuni orale pot fi asociate cu poliartrita reumatoidă. Printre aceste manifestări sunt incluse ulcerele bucale, sindromul Sjogren, xerostomia (sindromul gurii uscate) și, cu precădere, se observă o legătură clară cu boala parodontală. De asemenea, și bolile autoimune, inclusiv poliartrita reumatoidă, prezintă, de cele mai multe ori, și manifestări la nivelul mucoasei bucale. În ceea ce-i priveşte pe pacienții cu poliartrită reumatoidă, aceştia par să se confrunte cu un risc crescut de a dezvolta boli ale gingiilor - sângerare în timpul periajului, retragerea gingiilor și pierderea dinților”, a precizat medicul.

Unele studii arată că o bună parte dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă au avut gingivită. Acestea au relevat faptul că pacienții care sufereau de această boală aveau de patru ori mai multe șanse de a dezvolta boli gingivale, dar și că acestea sunt mai grave decât în cazul persoanelor care nu aveau poliartrită reumatoidă.

Nu în ultimul rând, poliartrita reumatoidă poate conduce, în timp, la apariția unor afecțiuni ale cavitaţii bucale precum: gingivită; parodontită;

pierderea capacității de mișcare în articulația temporomandibulară;

infecții bucale (bacteriene și fungice). Atât poliartrita reumatoidă, cât și boala gingivală sunt legate de inflamația severă, care reprezintă răspunsul imunitar natural al corpului în lupta cu agenţii străini, virusuri și bacterii. Deoarece poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, inflamația este declanșată în ciuda faptului că nu există corpuri străine, virusuri și bacterii prezenţi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4155 secunde