Prezența pe cap a alunițelor nu constituie un motiv de îngrijorare

940
Prezența pe cap a alunițelor nu constituie un motiv de îngrijorare - fond-alunitejpg-2-1701272239.jpg

Articole de la același autor

Alunițele, cunoscute și sub denumirea medicală de nevi, reprezintă mici leziuni pigmentate ale pielii, alcătuite în principal din melanocite, celule specializate găsite în epiderma pielii, mucoase și ochi. Acestea sunt responsabile de producerea pigmenților care oferă culoare pielii, părului și ochilor. Ce trebuie să ştiţi este că alunițele pot apărea pe orice parte a corpului, inclusiv pe cap.

De cele mai multe ori, prezența pe scalp a alunițelor nu constituie un motiv de îngrijorare, dar monitorizarea lor periodică este recomandată, pentru a identifica din timp orice potențiale modificări care pot sugera condiții ale pielii sau pentru a exclude potențialele riscuri asociate cancerului de piele. De ce apar alunițele pe cap? Potrivit dr. Mihai Tudoran, formarea alunițelor pe cap poate fi influențată de o varietate de factori. Unul dintre cei mai importanți este predispoziția genetică.

„Deci, dacă membrii familiei au alunițe pe cap sau în alte zone ale corpului, există o șansă mai mare de a dezvolta astfel de leziuni pigmentare. De asemenea, pe lângă factorul genetic, expunerea la soare poate juca, de asemenea, un rol semnificativ. Astfel, razele ultraviolete (UV) provenite de la soare pot avea un impact semnificativ asupra pielii și pot contribui la formarea alunițelor. Expunerea frecventă și neprotejată la soare poate duce la modificări în melanocite, urmată de apariția sau schimbarea alunițelor existente. În acelaşi timp, modificările hormonale, precum cele din timpul sarcinii sau adolescenței, pot influența, de asemenea, apariția alunițelor. În timpul sarcinii, nivelurile crescute de hormoni pot stimula melanocitele, provocând apariția de noi alunițe sau a unor schimbări în cele deja existente. Apoi, în adolescență, fluctuațiile hormonale pot avea, şi ele, efecte similare”, a precizat medicul.

Tocmai de aceea, diagnosticul și gestionarea alunițelor pe scalp implică abordări complexe și personalizate. Examinarea regulată a aspectului alunițelor de către un medic dermatolog, prin tehnici avansate de imagistică sau prin simpla examinare vizuală, ajută la identificarea oricăror modificări care pot semnala malignizarea alunițelor pe scalp. În cazul alunițelor suspecte, medicul poate opta pentru o biopsie, o metodă de diagnostic ce implică prelevarea unei mici porțiuni de țesut pentru analiza detaliată în laborator.

Mai departe, în funcție de rezultatele evaluării, specialistul va stabili un plan de gestionare adaptat la situația specifică a fiecărui pacient. Acest plan poate presupune monitorizarea regulată, intervenții terapeutice pentru îndepărtarea chirurgicală a alunițelor sau alte proceduri specifice, în funcție de natura și severitatea leziunilor. Înainte de toate, însă, trebuie să ştiţi că majoritatea alunițelor apar pe fond genetic, astfel că prevenirea lor nu poate fi realizată.

Cu toate acestea, există anumite măsuri care pot fi luate pentru a preveni apariția complicațiilor, precum a cancerului de piele. Ca urmare, acoperirea capului cu pălării sau șepci, de exemplu, poate ajuta la protejarea alunițelor de expunerea directă la razele ultraviolete, care constituie un important factor de risc pentru cancerul de piele. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 20 Noiembrie 2014
Stire din Sănătate : Când se operează alunițele
Sâmbătă, 12 Iulie 2014
Stire din Sănătate : Cât de periculoase sunt alunițele
Pagina a fost generata in 0.3626 secunde